8x de lekkerste recepten voor een feestelijke maaltijd

Christel

Welk gerecht zou jij wel willen maken?

Als je familie of vrienden over de vloer krijgt en ze blijven gezellig eten, dan willen velen graag uitpakken. Er worden diverse drankjes in huis gehaald, de tafel wordt net wat mooier gedekt dan normaal en er is genoeg te eten. Je kunt uiteraard snel een lekker gerecht in elkaar flansen, maar met de onderstaande gerechten maak je net wat meer indruk en zet jij een feestelijke maaltijd op tafel!

Je gasten zullen smullen van je feestelijke maaltijd. 

Goed begin is het halve werk

Hoewel het tijdens het diner om de lekkere gerechten draait, wil het oog ook wat. Zet daarom je mooiste wijnglazen op tafel, sla chique servetjes in en zet ook een kaarsje op tafel. Tevens kun je je warme gerechten nog beter tot hun recht laten komen door de borden waarop de gerechten worden geserveerd warm te houden. Met bordenwarmers kun je je borden tot de gewenste temperatuur verwarmen, ideaal! Goed, en dan wordt het nu tijd voor de gerechten.

1. Toast met romige champignons 

toast met romige champignons

Alles wat romig is en waar veel knoflook in zit, vinden we heerlijk. Zo aten we dit weekend toast met romige champignons als voorgerecht. Dat het niet zo gezond is en dat je de volgende dag nog kunt ruiken dat je knoflook hebt gegeten, daar moet je je maar niet druk om maken. Deze romige champignons op toast zijn de calorieën dubbel en dwars waard!

2. Romige koolsalade

koolsalade

In Amerika noemen ze het coleslaw en wordt het vrijwel bij elke maaltijd gegeten. Wij vinden dit maar al te begrijpelijk, aangezien het je maaltijd lekker fris maakt. Ondanks dat het woord ‘salade’ in dit gerecht is verwerkt, is het vaak alles behalve gezond. Dit komt voornamelijk door de saus die in deze salade vaak enorm aanwezig is. Wij vinden dat dit anders kan, dus delen wij een iets gezondere variant van de koolsalade.

3. Romige Toscaanse garnalen

Toscaanse garnalen feestelijke maaltijd

Dat we dol zijn op garnalen en op champignons moge inmiddels wel duidelijk zijn. Zo hebben we tig champignons-recepten en een scala aan garnalengerechten uitgeprobeerd. Onlangs maakten we deze romige Toscaanse champignons en nu geven we de garnalen een Toscaans tintje.

4. Cheddar cheese risotto

Cheddar cheese risotto
Wij zijn dol op Italiaans eten! Pizza, pasta, risotto: we kunnen er geen genoeg van krijgen. En het mooiste is dat je met deze gerechten eindeloos kunt blijven variëren. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze risotto met cheddar cheese? De scherpe kaas en witte wijn gaan perfect samen en maken van dit maaltje een hemels romig gerecht. Comfort food op zijn best!

5. Romige pasta met frisse limoncello-kaassaus

limoncello-kaassaus pasta

Limoncello is een heerlijk drankje om te mengen tot een cocktail, om te verwerken in een cheesecake, maar ook hartige dingen kun je wat sjeu geven met een scheutje van deze heerlijke Italiaanse drank. Nog niet overtuigd? Je hoeft maar een keer deze romige pasta met limoncello-kaassaus te proeven en je bent om!

6. Romige zalm met kokos en limoen

Romige kokos-limoen zalm
Zalm is een van de meest veelzijde stukjes vis. De vissoort zit vol met vitamine B12 en het bevat mineralen als jodium, fosfor en seleen. Een goed idee dus om deze vis minstens eenmaal per week te eten. Ben je toe aan wat variatie en wil je je traditionele stukje zalm op een Oosterse manier bereiden? Dan is dit recept met romige zalm, kokos en limoen zeker het proberen waard.

7. Boozy bananenpudding met Licor 43

boozy bananenpudding met Licor 43 feestelijke maaltijd

We kunnen nooit genoeg bananenpuddingen eten. De variaties zijn met deze pudding dan ook oneindig. Om een kleine draai te geven aan de klassieke bananenpudding, voegden we er Licor 43 aan toe om het dessert nét even wat lekkerder te maken. Erg leuk (en lekker) om bij de eerst volgende barbecue te serveren. Let wel, deze desserts zijn alleen voor de volwassen smaakpapillen bestemd.

8. Franse cherry clafoutis

cherry clafoutis feestelijke maaltijd

Als je gasten te eten krijgt, willen velen die van koken houden even laten zien wat ze in huis hebben. Er wordt aandacht besteed aan het voor- hoofd- en nagerecht. Wie graag indruk wil maken met een toetje moet deze cherry clafoutis eens maken. Ook als je geen keukenprins(es) bent is dit makkelijk om te maken.

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Beeld: Kookfans, Coleslaw in a white Bowl Top View door Marco Verch Professional onder de licentie CC BY 2.0, Videostill, Pixabay