Marlieke

Bruine bananen zijn nog goed te gebruiken in deze heerlijke recepten

Oei, zitten jouw bananen ook onder de bruine stippen? Gooi ze niet weg! Naast het populaire bananenbrood kun je er namelijk nog talloze andere dingen mee maken. Overrijpe bananen zijn een lekker en gezond zoetmiddel in veel zelfgemaakte snacks of ontbijtjes. Geen zorgen dus als je een tros bananen iets te lang hebt laten liggen. Wij zetten de bakinspiratie voor je op een rijtje.

1 Bananenbrood

Met stip op nummer 1: bananenbrood. We noemden hem al even omdat dit hét perfecte baksel is om je oude bananen in kwijt te kunnen. Daarnaast kun je er eindeloos mee variëren. Probeer bijvoorbeeld eens simpel bananenbrood met drie ingrediënten, of bananenbrood met blauwe bessen, met chocolade, met frambozen, uit de airfryer of uit de magnetron.

2 Bananenballetjes

Een snelle en supergezonde snack. Meng 1 geprakte banaan met 10 theelepels pindakaas, 125 gram havermout, een snufje zout en eventueel nog een eetlepel honing of agavesiroop in de keukenmachine. Rol het deeg vervolgens in balletjes en laat ze hard worden in de vriezer of koelkast.

3 Pannenkoeken

Overrijpe bananen werken perfect in pannenkoeken als zoet- en bindmiddel. Zo geef je ook meteen een gezonde twist aan deze lekkernij. Je kunt bijvoorbeeld pannenkoeken maken met alleen eieren, banaan en cacaopoeder of kiezen voor deze ontbijtpannenkoeken.

4 Smoothie

Met een bruine banaan kun je een romige, zoete smoothie maken. Meng de banaan met blauwe bessen, spinazie en yoghurt in de blender. Een heerlijke manier om ook meteen een portie groenten binnen te krijgen!

5 Bananenijs

Vries je bananen in voor een gezonde, zomerse snack. Snijd de overrijpe bananen in plakjes en leg deze minstens 4 uur in de vriezer. Doe de bevroren banaan vervolgens in de blender of keukenmachine met een scheutje melk, water of yoghurt. Blenden maar en voilà, heerlijk romig en supergezond ijs. Voor de variatie kun je ook er ook andere vruchten doorheen mixen, zoals aardbeien. Of strooi er wat cacaopoeder doorheen voor een verrukkelijke chocosorbet.

6 Cheesecake

Wel overrijpe bananen gebruiken, maar hoeft het niet per se gezond? Met bananencheesecake zit je goed. Wat dacht je van een bananencheesecake met dulce de leche of een cheesecake met bananenpudding? Juist, zo worden die bruine bananen opeens wel héél aantrekkelijk.

7 Koekjes

Waanzinnig makkelijk, lekker en gezond, deze banaan-havermoutkoekjes. Prak 2 overrijpe bananen met 200 gram havermout. Kneed koekjes van het deeg en bak 15 minuten in een voorverwarmde oven (180°C). Je kunt hier eindeloos mee variëren: voeg stukjes chocolade toe, noten, rozijnen, kaneel, cacaopoeder, gedroogde appel, blauwe bessen… Een creatieve manier om je bananen te redden.

Lees ook: Waarom je de stam van de broccoli niet weg moet gooien

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health, Allerhande | Beeld: Usplash