Renée Bootsma

Wij beantwoorden al je vragen over de zure bommen

Augurken, je houdt ervan of niet. Op de redactie van kookfans vinden wij ze heerlijk. Op een broodje hamburger, bij een blokje kaas of door de tonijnsalade heen: wij zijn er gek op. Wij vertellen je of deze zure bommen gezond zijn, hetzelfde zijn als komkommers en hoe ze worden gemaakt.

Soorten augurken

Augurken zijn door hun friszure smaak en knapperige textuur goed te combineren bij andere gerechten. Lekker op de borrelplank bij een stukje kaas of een plakje worst, maar ook heerlijk op een vette hamburger. Je vindt ze dan ook in alle soorten en maten: van kleine cocktailaugurkjes tot partysticks, en van zuur of zoet tot zelfs een combinatie daarvan.

Zijn augurken gezond?

Wij hebben goed nieuws voor je, je hoeft je namelijk niet schuldig te voelen wanneer je een paar augurken naar binnen werkt. Er zitten namelijk maar 25 calorieën per 100 gram in augurken. Dat is ongeveer 5 calorieën per middelgrote augurk. Ze bestaan voor 97% uit water, waardoor ze ook nauwelijks voedingsstoffen bevatten. Niet heel gezond qua voedingswaarden dus, maar wel een prima snack.

Komkommers en augurken: hetzelfde of niet?

Komkommers en augurken lijken veel op elkaar, maar zijn in principe niet hetzelfde. Ze behoren allebei tot dezelfde familie Curubitaceae, net als de kalebas, pompoen, meloen en courgette. Plantkundig gezien zijn de twee echter wel volledig identiek. Doordat ze al eeuwenlang anders worden geselecteerd en geteeld, is er toch een verschil in uiterlijk. Waar komkommers glad zijn, zijn augurken wat ruwer. Ook in kleur kun je een verschil zien: komkommers zijn iets donkerder dan de augurk. Doordat augurken vroeg geplukt worden zijn ze ook een stuk kleiner dan komkommers.

Augurken inleggen

Augurken zijn van zichzelf nog niet zuur. Daarom koop je augurken ook altijd in een potje met zuur, maar dit kun je ook prima thuis zelf maken. Dit kan op twee manieren, namelijk door te fermenteren of door ze in te leggen in zuur. Het fermenteren van een augurk doe je door ze in pekelwater te leggen met een zoutgehalte van 5 tot 8%. Het zout bevordert het fermentatieproces, wat de augurken uiteindelijk een zure smaak geeft. Met een combinatie van azijn, water, een snuf suiker en wat kruiden maak je zelf je eigen zuur. Doe de augurken samen met het zuur in een luchtdichte pot en laat goed intrekken. Na een paar dagen kun je al genieten van je eigen augurken.

Ook lekker: Dít geheime ingrediënt tilt je bananenbrood naar een hoger niveau

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock