Ingrediënten
  • 4 liter water
  • 1 kilo witte asperges
  • Snuf zout
  • Snuf suiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 100 milliliter slagroom
  • 4 asperges, in stukken
  • 25 gram bieslook
  • 6 zachtgekookte eieren
Renée Bootsma
30 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 4 liter water
  • 1 kilo witte asperges
  • Snuf zout
  • Snuf suiker
  • 100 gram bloem
  • 100 gram roomboter
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 100 milliliter slagroom
  • 4 asperges, in stukken
  • 25 gram bieslook
  • 6 zachtgekookte eieren

Jammie!

Het is lente, en dat betekent dat het witte goud er weer is! Tijd voor heerlijke recepten met witte asperges, zo ook deze mega lekkere witte aspergesoep. Hij is lekker makkelijk om te maken en je hebt niet veel ingrediënten nodig. 

Het witte goud

Asperges worden ook wel het witte goud genoemd. Dit komt met name door de exclusiviteit, seizoensgebondenheid en delicate smaak van de groenten. Zo heeft een witte asperge maar een kort groeiseizoen in het voorjaar. Je kan dan ook zeggen dat het een culinaire delicatesse is. De witte asperge smaakt mild en heeft een zachte textuur, heerlijk!

Klassieke aspergesoep

Dit recept is de klassieker onder de klassiekers. Je maakt eerst een basis aspergesoep, ook wel de bouillon genaamd aangezien het een soep op waterbasis is. Vervolgens maak je er een romige aspergesoep van door het bouillon te combineren met een roux. Dat is een mengsel van gelijke delen vet, zoals boter, en bloem dat wordt gebruikt als basis voor sauzen, soepen en andere gerechten om ze te verdikken en structuur te geven. Het wordt dus gebruikt als bindmiddel, maar geeft ook smaak aan het gerecht.

Zo maak je hem:

  • Maak de basis aspergebouillon in een aspergepan of soeppan door 1 kilo witte asperges te schillen. Bewaar de uiteindes en schillen en kook dit mee met een snuf zout en suiker in 4 liter water.
  • Laat de boter smelten in een andere soeppan. Doe hier vervolgens de bloem bij en meng goed door elkaar, je maakt nu de roux. Laat het even goed warm worden en blijf voortdurend roeren.
  • Haal de aspergebouillon door een zeef. Giet een klein beetje bij de roux en meng goed door. Als het gemengd is kun je de rest van de bouillon toevoegen.
  • Voeg de bouillonblokjes en de slagroom toe en laat dit 10 minuten koken totdat er een mooie gebonden soep ontstaat.
  • Voeg de stukken van de 4 asperges toe en laat enkele minuten meekoken. Bewaar de kopjes en voeg deze op het allerlaatste moment toe.
  • Dien de soep op en maak af met fijngesneden bieslook, een zachtgekookt eitje en de kopjes van de asperges. Geniet ervan!

Lees ook: Heerlijke appel pannenkoekjes

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Miljuschka | Beeld: Adobe Stock