Renée Bootsma

Dit is het antwoord

Het is algemeen bekend dat je je groenten en fruit beter even kunt afspoelen onder de kraan voordat je ze eet. Maar hoe zit dat precies met rauwe kip? Wij vertellen het je. 

Discussie over kip wassen

Dat we in Nederland van kip houden, mag duidelijk wezen. We eten namelijk zo’n 20 kilo kip per jaar. Een kwart van de mensen die kip eten, wast de kip onder de kraan voor het koken. Vaak ontstaat de discussie dan ook of je je kip wel of niet onder de kraan moet schoonmaken. De een weet zeker dat je je kip even onder de kraan moet wassen, en de ander slaat dit over en bakt z’n kip zo in de pan. Wij vertellen je wat nou het juiste is om te doen.

Bacteriën

Rauwe kip kan bacteriën bevatten waar je flink ziek van kunt worden als de kip niet goed gaar is. Denk bijvoorbeeld aan salmonella of campylobacter. Hoewel de meeste mensen het meest angstig zijn voor salmonella, is campylobacter vaak de boosdoener. Gemiddeld worden twee keer zoveel mensen hier namelijk ziek van, dan van salmonella. Een besmetting met salmonella of campylobacter leidt vaak tot misselijkheid, overgeven en diarree. Je kunt je er heel beroerd door voelen, maar het is gelukkig bijna nooit gevaarlijk. Geen pretje dus…

Wel of niet je kip wassen?

Om de discussie dan maar voor eens en altijd te stoppen: nee, je hoeft je rauwe kip niet te wassen. Sterker nog, het wordt zelfs afgeraden door het voedingscentrum om dit te doen. Het spetterende water kan eventuele schadelijke bacteriën door de keuken en over het aanrecht verspreiden. Als je de kraan opendraait, de rauwe kip aanraakt en daarna de kraan weer dichtdraait, zitten de bacteriën bijvoorbeeld al op de kraan. Je kunt je kip dus zelfs beter niet meer wassen.

Lees ook: Italiaans restaurant geeft gratis wijn aan gasten die hun telefoon niet gebruiken

Dit recept bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Culy | Beeld: Adobe Stock