Ruth Stuut

Het klinkt in elk geval wel eng…

Wij hadden er nog nooit eerder van gehoord, tot de afgelopen weken TikTok ontplofte. Plotseling gaat het reheated rice syndrome viraal, met geluiden dat het ontzettend gevaarlijk en zelfs dodelijk zou kunnen zijn. Reden voor paniek, of valt het allemaal wel een beetje mee?

Bacillus cereus

De naam zegt het eigenlijk al, het gaat hier over het opwarmen van eerder gekookte rijst. Volgens TikTok kan je er maar zo doodziek van worden: braken, dunne ontlasting en hoofdpijn horen bij de symptomen. Klinkt als voedselvergiftiging! De boosdoener in dit verhaal is de bacterie bacillus cereus. En deze bad boy is niet alleen gek op rijst, maar ook op pasta! Betekend dit dat we onze porties voortaan niet meer een dagje kunnen bewaren? Nou, dat lijkt wel een beetje mee te vallen.

Bewaren

Ondanks dat het fenomeen zeker bestaat, is het vrij makkelijk te voorkomen. De bacterie is vaak ook al in je ongekookte rijst of pasta te vinden. Maar, dan is er nog geen reden voor paniek. De bacterie wordt namelijk pas gevaarlijk wanneer je gekookte rijst of pasta buiten de koelkast bewaard. Zet je de rijst na het koken weg op het aanrecht, dan is de warme en vochtige omgeving als een grote speeltuin voor de ziekmakende bacterie. Het gevaar zit ‘m dus vooral in het bewaren en niet in het opnieuw opwarmen van het eten.

Opwarmen

We hebben natuurlijk wel eens vaker gehoord over de gevolgen van het opwarmen van eten. Geluiden over het verlies van vitamines en mineralen, plastic dat slecht zou zijn in de magnetron en ga zo maar door. Gelukkig is het meestal wel veilig om je kliekjes op te warmen, en dat vinden we natuurlijk fijn om te weten omdat het zo lekker makkelijk is. Door verhitting gaan namelijk de meeste bacteriën die tijdens het bewaren zijn ontstaan weer dood. Zo zijn ze dus niet schadelijk voor jou en kan je lekker veilig je maaltijd opeten. Helaas geldt dit niet voor de bacillus cereus, dus de bacterie die zich vormt op je gekookte rijst of pasta. Deze krachtpatser kan temperaturen tot 120 graden Celcius overleven, en dat is dus de reden dat je ziek zou kunnen worden na het eten van opgewarmde rijst.

Voorkomen

Nu we snappen waar deze bacterie zo gek op is, kunnen we het probleem ook makkelijk voorkomen. Als het risico ‘m zit in het bewaren op een te warme, vochtige omgeving, zullen we de rijst in de koeling moeten bewaren. Deze omgeving is een stuk minder aantrekkelijk voor de bacterie, dus de ideale oplossing! Zet je gekookte rijst of pasta binnen twee uur in de koeling en je kan gewoon veilig genieten van je maaltijd de volgende dag, je zult dan geen slachtoffer worden van het reheated rice syndrome.

Lees ook: Oeps: heb jij je magnetron filter weleens schoongemaakt?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Culy, Libelle | Beeld: Adobe Stock