Sara Bergsma

Je kunt er zoveel meer mee dan alleen boerenkoolstamppot maken!

Over een aantal dagen breekt dan toch echt de winter aan en dat betekent natuurlijk ook: nieuwe seizoensgroenten! In de loop der jaren heeft één groene bladgroente aan populariteit gewonnen, en dat is boerenkool. Van hartige stamppotten tot verfrissende salades en voedzame smoothies, de mogelijkheden zijn eindeloos. En daarnaast is het ook nog eens supergezond! 

Boerenkool is gezond

Boerenkool zit ten eerste bom vol vitamine K. Deze vitamine is wellicht niet zo bekend als haar zusjes vitamine A, B en C, maar helpt onder andere bij een gezonde bloedstolling. Ook beschermt het je tegen hartaandoeningen en osteoporose. Daarnaast bevat boerenkool naast vitamine K ook veel vitamine A, C, B6, ijzer en magnesium. Voor een snelle vitamine-boost is boerenkool dus een hele goede optie. Daarnaast is de groente ook nog eens erg calorie- en koolhydraatarm én werkt boerenkool ook nog eens cholesterolverlagend. Kortom: meer boerenkool eten! Geen inspiratie? No worries, wij zetten zes lekkere recepten voor je op een rij:

1. Knapperige boerenkoolchips uit de airfryer

Deze boerenkoolchips uit de airfryer zijn een superlekkere én gezonde vervanger voor chips. Het duurt slechts enkele minuten om ze te bereiden en het gebruik van de airfryer betekent natuurlijk ook: minder vet.

boerenkoolchips

Beeld: Unsplash

2. Romige boerenkool pasta

Voor een romige pasta zijn wij altijd wel te porren. Vooral als er ook nog kaas door de romige saus is gedaan, dan zijn wij als een kind zo blij. Herkenbaar? Deze pasta met boerenkool in een romige kaassaus is dan echt wat voor jou.

boerenkool pasta

Beeld: iStock

3. Oer-Hollandse stamppot boerenkool

Niks is lekkerder dan een oer-Hollandse stamppot boerenkool. Maar wat is daarvoor eigenlijk het precieze recept? Er zijn natuurlijk heel veel manieren om stamppot boerenkool te maken, maar dít is toch echt de lekkerste!

stamppot boerenkool

Beeld: iStock

4. Gebakken spruitjes & gnocchi met boerenkoolpesto

Ben jij ook zo gek op Italiaanse gerechten, maar houd je daarnaast ook van Hollandse pot? Dan is dit recept wellicht iets voor jou. Deze gebakken spruitjes met gnocchi en boerenkoolpesto uit het winterkookboek van Colette Dike hebben namelijk zowel Italiaanse als Nederlandse invloeden.

spruitjes

Beeld: iStock

5. Boerenkoolsalade met gegrilde halloumi en granaatappelpitjes

Voor een lekker gerecht met halloumi mag je ons ‘s nachts wakker maken. We leggen dan ook regelmatig een paar plakjes halloumi op een hamburger of eten het door een pasta. Bij dit recept gooien we het over de gezonde boeg en voegen we gegrilde halloumi toe aan een boerenkoolsalade.

Halloumi

Beeld: videostill

6. Pittige pindasoep met zoete aardappel en boerenkool

Ben jij niet vies van een beetje pittigheid in je maaltijden? Dan is deze soep voor jou gemaakt. Deze pittige pindasoep met gezonde groenten als zoete aardappel en boerenkool gaat echt iedereen lekker vinden.

pittige pindasoep

Beeld: videostill

Lees ook: 5 veel gemaakte fouten bij het maken van jus

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Kookfans archief | Beeld: Adobe Stock