Esther Reitsema

Dit kun je beter vermijden

Zelf jus maken is heerlijk en helemaal niet zo moeilijk, maar er zijn wel een aantal veel gemaakte fouten die je beter kunt vermijden. We vertellen wat je vooral niet moet doen, zodat je jus nóg lekkerder gaat smaken.

1. Een pakje gebruiken

Er liggen talloze pakjes in de supermarkt waarmee je jus kan maken. ‘Lekker makkelijk’, denk je misschien. Maar zelf jus maken is eigenlijk net zo makkelijk! Je hebt er maar drie ingrediënten voor nodig, en het allerbelangrijkste: het smaakt véél beter als je het zelf hebt gemaakt.

2. Te lang wachten

Wanneer je jus wil maken van braadvet dat overblijft nadat je een stuk vlees of gevogelte hebt gebakken, is het belangrijk dat je niet te lang wacht. Haal het gebakken vlees uit de pan en voeg meteen een scheutje water toe. Zo zorg je ervoor dat de smaak van het vlees beter wordt opgenomen in de jus.

3. Niet goed roeren

Nog een fout die veel gemaakt wordt bij het maken van jus is dat er niet goed geroerd wordt. Voor het basisrecept voor jus heb je boter, bloem en bouillon nodig. Vooral wanneer je de bloem geleidelijk aan toevoegt kan dit mengsel snel gaan klonteren. Daarom is het belangrijk om goed te roeren en de bloem in één keer toe te voegen.

4. Te veel bloem toevoegen

Sommige mensen zijn iets te enthousiast met het toevoegen van bloem, waardoor ze een hele dikke jus krijgen. Kijk dus goed naar welke hoeveelheid er op het recept staat en houd je hieraan.

5. Geen kruiden toevoegen

Het voordeel aan zelf jus maken is dat je ‘m helemaal naar jouw smaak kan maken. Peper is sowieso altijd goed om toe te voegen, maar je kan ook met allerlei andere smaakmakers experimenteren. Het zou zonde zijn als je jus uiteindelijk flauw smaakt, toch?

Lees ook: Zelf appelmoes maken: hier moet je aan denken

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock