22 december 2023
Hanna Mellema

Van nostalgische toetjes tot butter boards

De één vindt het geweldig, de ander vindt het vooral een hele opgave: het klaarmaken van een kerstdiner. Voor degenen die minder culinair aangelegd zijn is gourmetten een uitkomst, maar veel mensen kiezen er toch voor om een diner met meerdere gangen op tafel te zetten. En elk jaar komen hier ook weer nieuwe culinaire trends bij kijken! Heel Holland Bakt zette een aantal van die trends op een rijtje, en wij geven ze graag aan je door.

Glitter

Glitters zijn natuurlijk altijd al onderdeel van kerst geweest, maar tegenwoordig zien we ze ook steeds vaker op ons bord verschijnen. Denk aan kerstkoekjes versierd met glinsterende suikerparels, of eetbare glitters in drankjes. Zo kwam de Gall&Gall met een heuse glitterwijn, waarmee je je kerstdiner een sprankelende touch geeft.

Butterboard

Wij schreven er eerder al over: de butterboard-trend. Deze trend is op social media ontstaan, en eigenlijk is het gewoon een bijzondere vorm van een borrelplank. Je pakt een houten plank, smeert daar een dikke laag boter op en versiert het geheel vervolgens met diverse toppings. Hierbij kun je denken aan noten, zaden, vleeswaren, kruiden en sla. Je serveert het butterboard met broodjes, die je gasten dan in het bord kunnen ‘dippen’. Heel leuk als voorafje!

Kerstdiner met een budget

Niet alles hoeft altijd maar groter, beter en duurder te zijn. Veel mensen gaan tegenwoordig juist op zoek naar manieren om het kerstdiner zo goedkoop mogelijk te houden. En dat is helemaal niet iets vervelends; het is stiekem juist wel een leuke uitdaging. De afgelopen tijd zijn de supermarktprijzen natuurlijk steeds meer gestegen, dus logisch dat we op zoek gaan naar goedkope alternatieven.

Vega en vegan

Deze trend is er nu al een aantal jaar: meer vegetarische en vegan recepten bij het kerstdiner. Je hoeft zelf helemaal niet vega(n) te zijn om in te zien dat deze recepten hartstikke lekker zijn. Ook wij deelden de afgelopen tijd een aantal vega(n) recepten die perfect zijn voor op de kersttafel. Denk bijvoorbeeld aan de vegetarische Wellington met champignons, of een vegan mac and cheese. En ook het toetje hoeft geen zuivel of dierlijke producten te bevatten. Maak dit jaar bijvoorbeeld deze smeuïge vegan karamel-zeezout chocolade cheesecake. Gegarandeerd succes!

Nostalgische toetjes

Ter afsluiting: wat is nou een kerstdiner zonder dessert? Een aantal toetjes uit de goeie ouwe tijd hebben hun comeback weer helemaal gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan rijstepap, pudding, Baked Alaska, en natuurlijk dé klassieker: advocaat met slagroom. Zelfs in verschillende toprestaurants staan deze nostalgische desserts weer op de menukaart. Wist trouwens je dat je advocaat ook helemaal zelf kunt maken? Wij deelden hier eerder al het perfecte recept voor.

Lees ook: Zo maak je zelf deze prachtige ‘Snowglobe Cocktail’

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Heel Holland Bakt | Beeld: Pexels