29 november 2023
Dorien Ypma

De prijzen van boodschappen gaan wéér omhoog

We hebben het allemaal meegekregen: veel dingen zijn de laatste tijd duurder en duurder geworden. Van verzekeringen, gas en elektriciteit tot vis, vlees, kaas, melk en eieren. Tegenwoordig betalen we een flink prijskaartje voor de dagelijkse boodschappen in de supermarkt. Door belemmering van fabrikanten stijgen de supermarktprijzen op dit moment wéér. Toch probeert minister Micky van Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat de consumenten tegemoet te komen.

Strenge regels

Minister van Adriaansens liet onlangs een onderzoek uitvoeren nadat talloze winkels geklaagd hadden over de hoge prijzen van producten. Winkels mogen hun voorraden niet inkopen in andere landen uit de Europese Unie, waardoor 1 op de 25 goederen een hogere inkoopprijs van 10 procent heeft. Consumenten en winkels zijn hierdoor onnodig duurder uit.

Uit het onderzoek – dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys – bleek dat meer dan de helft van de 44 ondervraagde grote inkopers te maken had met zogenoemde territoriale leveringsbeperkingen door Europese fabrikanten en leveranciers. Dit betekent dus dat winkels belemmerd worden om in een ander en tevens goedkoper EU-land producten in te kopen. De grootste belemmering is ‘een dwingende doorverwijzing naar de Nederlandse vestiging van de leverancier’. Dit zorgt weer voor een ‘algehele weigering om producten te leveren.’

Verbod ingesteld

Alle zeven grote supermarkten, waaronder Jumbo en Albert Heijn, melden dat het ze vooral niet lukt om A-merken in andere Europese landen in te kopen. Ook online platforms als Picnic hadden hier last van, Picnic probeerde het probleem te omzeilen door A-merken uit Duitsland te halen en vervolgens het etiket te verwisselen naar een Nederlands etiket. Dit pakte echter alsnog duur uit en het was logistiek omslachtig.

Minister Van Adriaansens heeft in een reactie op het onderzoek laten weten dat haar vermoedens inderdaad kloppen en dat eraan gewerkt wordt. “Dat wringt, zeker in tijden van hoge prijzen.” Ze wil in Brussel een Europees verbod regelen op het discrimineren naar vestigingsplaats in het handelsverkeer tussen bedrijven. Voor nu geldt er in ieder geval een verbod in de Benelux-landen.

Let wel: mocht het verbod op andere landen in de EU ook van toepassing zijn, dan leidt dat niet meteen tot lagere prijzen voor de consumenten. Pas als er meer concurrentie in de winkels ontstaat, zullen de prijzen aan de kassa op langere termijn lager worden.

Lees ook: Aha! Zó hoor je Nutella eigenlijk uit te spreken

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Tips en Weetjes, NOS | Beeld: Adobe Stock