Esther Reitsema

Over het algemeen is een warme maaltijd gevarieerder

Niets is zo Nederlands als een broodje kaas voor de lunch. In het buitenland verklaren ze ons voor gek, maar wijzelf kijken er al raar van op wanneer een collega in de lunchpauze een bord pasta wegwerkt. Toch lijkt er langzaam verandering te komen in deze eetgewoonte. Zo bieden steeds meer restaurants ook warme lunchgerechten aan. Maar is dat eigenlijk ook gezonder?

Vroeger lunchten we wel warm

Zo’n vijftig jaar geleden was het ook in Nederland nog heel normaal om ‘s middags warm te eten. Dat komt met name doordat vrouwen toen nog minder werkten en kinderen tussen de middag thuis kwamen lunchen. Maar toen het ook voor vrouwen steeds vanzelfsprekender werd om te werken, verplaatste de warme maaltijd langzamerhand naar de avond. Dat gebeurde dus vooral vanwege praktische redenen. Inmiddels zijn we niet meer anders gewend dan een simpele boterham voor de lunch.

Voordelen van een warme lunch

Toch zijn er veel voordelen aan een warme maaltijd. Een broodje kaas bevat niet zoveel verschillende voedingsstoffen. Een goed gevulde pasta daarentegen is veel gevarieerder. Vaak bevat een warme maaltijd meer eiwitten, doordat er meestal iets van vlees of vis in is verwerkt. Bovendien krijg je meer groenten en dus meer vitamines binnen. Twee vliegen in één klap! Daarnaast eten wij Nederlanders nogal graag zoetigheid op brood. Hagelslag, appelstroop, noem het maar op. Dit beleg zit natuurlijk bomvol suiker, terwijl een warme lunch vaak suikerarm is. Daar komt ook nog eens bij dat een warme maaltijd zorgt voor meer verzadiging, waardoor je niet snel weer trek hebt.

Disclaimer

Dit betekent natuurlijk niet dat alle warme maaltijden gezond zijn. Eet je elke dag tussen de middag een patatje, dan eet je wel warm, maar vanzelfsprekend niet gezond. Als je twee keer per dag warm wilt eten, zorg er dan voor dat beide maaltijden voldoende gevarieerd zijn zodat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. Denk hierbij aan vitamines en vezels (groente), eiwitten (vlees, vis of vleesvervangers) en koolhydraten (pasta, rijst of aardappelen). Zo heb je een goede combinatie te pakken voor de lunch. En laten we eerlijk zijn: het is toch eigenlijk ook veel lekkerder dan een simpele boterham?

Lees ook: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van karnemelk

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Max Vandaag| Beeld: Unsplash, Emanuel Ekström