Sabine

En die fouten zijn makkelijk te voorkomen

Het simpelste gerecht kun je makkelijk lekkerder maken met aardappelpuree. Mits je de puree natuurlijk op de juiste manier bereidt. Vermijd daarom deze veelgemaakte fouten.

Je gebruikt de verkeerde aardappelen

Er zijn zoveel verschillende soorten aardappelen. Welke kies je dan het beste voor aardappelpuree? De bloemige, kruimige aardappelen. Deze soorten bevatten meer zetmeel, waardoor de puree smeuïger wordt. Het smaakt heus niet gek als je vastkokende aardappelen gebruikt, maar deze vallen vaak niet zo mooi uit elkaar als bloemige en kruimige aardappelen. Hierdoor kun je zelfs na het stampen soms brokjes terugvinden in je puree.

Je voegt de aardappelen pas toe als het water al kookt

Het klinkt logisch om aardappelen pas in de pan te doen als het water heet is, zo doe je het immers ook bij pasta. Maar als je aardappelen wilt bereiden is het niet altijd zo handig. De buitenkant is zo een stuk sneller gaar dan de binnenkant, waardoor de binnenkant hard kan blijven.

Je snijdt de aardappelen te klein

Je aardappelen zijn sneller gaar als je ze in kleine stukjes snijdt, maar het heeft ook een nadeel: ze nemen dan meer water op. Het komt de smaak niet ten goede.

Je stampt de aardappelen te snel na het koken

Als je aardappelen gaar zijn en je ze hebt afgegoten, wacht dan even voordat je begint met stampen. De aardappelen moeten eerst wat van hun damp kwijt. Stamp je meteen? Dan wordt je aardappelpuree wat wateriger.

Je gebruikt een staafmixer

Aardappelpuree moet je echt maken met een aardappelstamper. Gebruik je een staafmixer? Dan krijgt je puree een lijmachtige textuur.

Je gebruikt te weinig melk

Om je aardappelpuree lekker smeuïg te maken, is het belangrijk om melk toe te voegen. Zorg er alleen wel voor dat je genoeg melk gebruikt, anders blijft de puree te droog. Ook slim: warme melk gebruiken. Zo voorkom je dat de puree afkoelt.

Lees ook: Recept: loaded Boursin aardappelpuree

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Libelle Lekker | Beeld: Adobe Stock