Goud in een potje of flesje

Van kinds af aan hebben we te horen gekregen dat we bij keelpijn een glas warm water met honing moesten drinken. Dat is geen fabeltje: honing is goed voor veel verschillende dingen, waaronder voor het verhelpen van keelpijn. We zetten vijf voordelen van honing voor je op een rij.

Een erg veelzijdig middeltje

Honing is een van de alleroudste ingrediënten die we kennen en wordt al eeuwenlang voor zowel medische als culinaire doelen gebruikt. Rauwe honing heeft een sterk antibacteriële werking en bevat veel antioxidanten en vitaminen. Het enige nadeel is dat je het niet aan kinderen jonger dan een jaar mag geven, omdat het bij hen voedselvergiftiging kan veroorzaken. Voor iedereen ouder dan een jaar kent het echter bijzonder veel voordelen! We zetten er hier een aantal voor je op een rij.

1. Slapeloosheid

Honing helpt je op twee verschillende manieren beter te slapen. Het zorgt er allereerst voor dat er genoeg leverglycogeen wordt aangemaakt tijdens je slaap. Eet je honing voor je gaat slapen, dan zorgt dat ervoor dat je brein ‘s nachts niet ineens op zoek gaat naar extra energie. Je slaap wordt dus minder snel verstoord.

Ten tweede zorgt honing ervoor dat er insuline vrijkomt en dat er meer tryptofaan naar je brein gaat. Daardoor wordt er meer melatonine in je brein aangemaakt (het hormoon dat nodig is voor een goede nachtrust). Het drinken van een glas thee of warme melk met daarin een eetlepel honing doet dus wonderen voor je nachtrust.

2. Kleine (brand)wonden

Heb je een klein wondje, bijvoorbeeld een snee, dan komt een pot honing goed van pas. De antibacteriële werking van honing zorgt ervoor dat het wondje gesteriliseerd wordt en sneller geneest. Ook zorgt het ervoor dat je minder pijn hebt, dat de wond minder stinkt en dat hij niet groter wordt. Bovendien wordt de kans op een ontsteking verkleind door de antioxidanten die honing bevat.

3. Bestrijden van een kater

Veel mensen grijpen na een wilde nacht in de kroeg automatisch naar een aspirine om de hoofdpijn te laten verdwijnen. Honing is echter ook een optie. Het bevat fructose, wat kan helpen bij het omzetten van alcohol naar andere stoffen. Ook zorgt die fructose ervoor dat je meer energie krijgt. Voor het beste effect eet je een paar crackers met honing en drink je een glas met citroenwater.

4. Gezondheid van je haar

De antioxidanten in honing zorgen ervoor dat je haar zijdezacht blijft. Ook helpt honing om je hoofdhuid schoon te houden en het pH-niveau in balans te brengen. Smeer de uiteinden van je haar na het wassen in met wat honing, laat het een paar minuten in trekken en spoel het goed uit als je zachte haarpunten wilt.

Heeft ook je hoofdhuid behoefte aan extra verzorging, dan kun je een eetlepel honing en een liter water samenvoegen. Gebruik dat mengsel als spoeling na het wassen van je haar en laat je haar aan de lucht drogen. Ook als je veel last hebt van haaruitval, kan honing helpen. Mix twee eetlepels honing en twee eetlepels uiensap door elkaar en masseer je hoofdhuid en haarpunten met dat mengsel. Laat het een half uur intrekken en was je haar daarna zoals je altijd doet.

5. Seizoensallergieën

Heb je in bepaalde seizoen last van allergieën en krijg je daardoor waterige en jeukerige ogen, een loopneus of een zere keel? Honing helpt. Door elke dag een paar theelepels honing binnen te krijgen, verminderen die symptomen behoorlijk. Het is daarbij wel belangrijk dat je kiest voor lokale honing, aangezien daar de pollen inzitten die je allergie veroorzaken. Dan leert je lichaam daar tegen te strijden.

Lees ook: Recept: verfrissende cold brew koffie met gezouten vanille en honing

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Top 10 Home Remedies | Beeld: Pixabay