24 april 2024
Sabine

De volgende vijf dingen moet je niet doen als je wilt afvallen

Maandagen, de dag na de verjaardag, 2 januari. Personen die willen afvallen beginnen vaak op die data. Een paar kilo afvallen hoeft natuurlijk niet verkeerd te zijn, mits je het een beetje gezond aanpakt. Pas daarom op voor deze valkuilen. 

Voedingsgroepen uit je dieet schrappen

Jezelf een glutenvrij dieet aanmeten, omdat je ervan overtuigd bent dat je daarmee gewicht verliest, is niet de juiste motivatie. Wanneer je een glutenintollerantie hebt lijkt het ons inderdaad verstandig de gluten te laten voor wat ze zijn, maar als je geen allergie hebt is het helemaal niet gezonder om ze te schrappen. Ook kan het schrappen van voedingsgroepen er juist voor zorgen dat je er nog meer zin in krijgt. Resultaat: je gaat snacken.

Hongergevoel negeren

Wanneer je wilt afvallen, is het plat gezegd inderdaad een kwestie van meer energie verbruiken dan je binnenkrijgt, maar dat betekent niet dat je de hele dag met een knorrende maak moet rondlopen. Eet normale porties en luister goed naar je lichaam. Eet rustig, kauw goed en denk na elke hap of je al voldaan bent. Ga echter nooit met een hongergevoel van tafel. De kans is groot dat je dan later op de avond naar een zak chips grijpt.

Je levensstijl te abrupt omgooien

Veranderingen moeten niet te rigoureus gaan. Wil je voortaan alleen nog maar vers koken, wil je vier keer per week sporten en wil je stoppen met chocolade en snoepjes eten? Doe dit dan niet allemaal in een keer. De kans is groot dat je een teveel aan veranderingen niet leuk vindt en dat je het daarom ook niet volhoudt.

Niet genoeg slapen

Wil jij gezond koken en wil je ook meteen een gezond maaltje maken voor de lunch? En wil je óók nog eens anderhalf uur trainen in de sportschool? Dan gaat daar heel veel tijd in zitten. Besluit je daarom maar een uurtje later naar bed te gaan zodat je wat meer tijd overhoudt voor andere dingen? Dan ben je helaas niet zo gezond bezig. Je honger- en verzadigingshormoon raakt namelijk in de war als je te weinig slaapt. Hierdoor ga je de volgende dag juist meer eten.

Een sport kiezen omdat je er veel calorieën mee verbrandt

Als je graag zwemt omdat je het heerlijk vindt, kun je dat lekker blijven doen. Heb je hier echter een hekel aan maar doe je het toch omdat je er veel energie mee verbrandt? Dan is de kans groot dat je deze sport niet lang gaat volhouden. Wanneer je hier dan mee stopt verbrand je helemaal geen extra calorieën meer. Ook niet heel handig. Ga daarom voor een sport die je echt leuk vindt om te doen.

Lees ook:  Om deze reden kunnen amandelen helpen bij afvallen

Dit bericht bewaren? Pin hem op Pinterest

Bron: HLN | Beeld: Ella Olsson (Pexels)