Sabine

De kans is groot dat jij jouw waterfles niet vaak genoeg wast

Een herbruikbare waterfles is een ontzettend handig item. Zeker sinds er ook statiegeld zit op kleine waterflesjes, gebruiken we de herbruikbare vaker dan ooit tevoren. Maar iets wat je vaak gebruikt, moet je ook vaak wassen…

Bacteriën en schimmels

Of je je waterfles nu elke dag in je tas meeneemt naar het werk of het enkel thuis gebruikt: het item moet met regelmaat gewassen worden. Er groeien voortdurend bacteriën in. “De binnenkant van een waterfles is de perfecte vochtige omgeving voor bacteriën of schimmel om zich te verspreiden,” vertelt Jessica Ek, woordvoerder van het American Cleaning Institute, in gesprek met The Spruce Eats.

Onderzoek naar hoeveelheid bacteriën in een waterfles

Hoeveel bacteriën er in zo’n waterfles ontstaan? Eigenlijk willen we het niet weten, maar onderzoekers publiceerden hier toch hun bevindingen over in Treadmill Reviews. Twaalf waterflessen werden voor het onderzoek onder de loep genomen. Atleten gebruikten de fles een week lang en wasten de fles niet. De onderzoekers namen vervolgens monsters af van verschillende oppervlakken van de waterfles om het te testen op kolonievormende eenheden (een maatstaf die wordt gebruikt om de concentratie aan bacteriën, schimmels en gisten te meten).

Uit het onderzoek bleek dat zich op elke vierkante centimeter maar liefst 300.000 kolonievormende eenheden bevonden. Dit zegt je misschien niet zoveel, maar als je het vergelijkt met een waterbak van een hond is het enorm schokkend. Die van je viervoeter bevat namelijk 47.383 van die zogenoemde kolonievormende eenheden. En je wc-bril? Die bevat bijna net zoveel kolonievormende eenheden.

Hoe vaak te wassen?

Hoe vaak je je waterfles dan moet wassen? Zelfs als jij de fles als enige gebruikt om enkel water te drinken, moet je de fles na elk gebruik wassen. Vul je de fles gedurende dag meerdere keren bij en gebruik je ‘m technisch gezien vaker dan een keer? Was de fles van aan het einde van de dag.

Hoe was je de waterfles het beste?

De meeste herbruikbare waterflessen kunnen gewoon in de vaatwasser, maar check het label van de fabrikant voor de zekerheid wel even. Je weet maar nooit. Schroef de dop van de fles en plaats de losse onderdelen op de juiste plekken in de vaatwasser.

Heb je geen vaatwasser? Dan adviseert Ek om de fles te vullen met heet water en afwasmiddel. Laat de losse onderdelen, zoals bijvoorbeeld de deksel en het rietje, in een kom met sop weken. Spoel alles daarna grondig af. Omdat het lastig is om de gehele fles van binnen te drogen, is het goed om ‘m daarna ondersteboven te zetten zodat het overgebleven vocht eruit kan lopen. Wees er wel zeker van dat de fles helemaal droog is voordat je die opbergt. De fijne drinkfles kan anders behoorlijk muf worden.

Lees ook: Aha: waarom je vaat soms niet schoon uit de vaatwasser komt

Artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: The Spruce Eats | Beeld: Tima Miroshnichenko (Pexels)