Van drop tot boerenkool

Minder of helemaal geen vlees eten kan ervoor zorgen dat je een ijzertekort oploopt. Rood vlees bevat namelijk veel ijzer en dat heeft je lichaam nodig. Gelukkig kun je dit goed compenseren door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Wij noemen ze voor je op!

1.Drop

Drop is niet de meest gezonde variant, maar bevat wel veel ijzer. Voel jij je dus licht worden in je hoofd, ben je moe of heb je even geen zin om gezond te eten? Trek dan die snoeptrommel maar open. Handig om te weten: 50 gram dropjes bevat 4 milligram ijzer. En dat is ongeveer een handje vol met drop.

2. Sesamzaadjes

Ondanks hun kleine formaat, hebben sesamzaadjes veel impact. 20 gram sesamzaadjes bevat namelijk al 3 milligram ijzer. Dus strooi ze eens royaal over de salade of over groene asperges met knoflook.

3. Linzen

Een blik linzen hoor je altijd in je keukenkastje te hebben. De peulvruchten passen namelijk in elk gerecht en bevatten veel ijzer. Zo bevatten 4 theelepels linzen al 4,5 milligram ijzer. Lekker voedzaam en een goede manier om je dagelijkse portie ijzer binnen te krijgen.

4. Vijgen

Vijgen hebben een zoete en aromatische smaak waardoor ze een ideale snack zijn voor tussendoor of als toevoeging voor een salade. Een vijg bevat 2 milligram ijzer, dus je kunt de vrucht zorgeloos eten.

5. Tofu

Tofu heeft bewezen allesbehalve saai te zijn. Het past namelijk in verschillende gerechten, is een grote bron van eiwitten en heeft een hoog ijzergehalte. Per portie van 100 gram krijg je 3,5 gram ijzer binnen. Daarnaast is tofu ook heel voedzaam, waardoor het een populair product is onder veganisten en vegetariërs.

6. Pistachenootjes

Zet voortaan de zak met pistachenootjes maar meteen op tafel: 100 gram pistachenootjes bevat namelijk maar liefst 14 milligram ijzer. Hierdoor zijn ze ideaal voor tussendoor of in een smakelijk gerecht. Onze tip: farfalle met pesto, courgette en geroosterde pistachenootjes

7. Boerenkool

Boerenkool speelt niet alleen de hoofdrol in een stamppot, maar ook in menig salade en smoothie. En dat is helemaal niet zo raar, want boerenkool heeft een hoog ijzergehalte. 150 gram boerenkool bevat namelijk 3 milligram ijzer. Daarnaast is het een bron van vitamine A, vitamine C en calcium. Kortom: die moet op het boodschappenlijstje!

Ook lekker: recept: creamy pasta met knoflookboter (vegetarisch en glutenvrij)

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Unsplash, Adolfo Felix