Naomi

Niemand wil een ijzertekort

Bijna 350.000 mensen in Nederland kampen met een ijzertekort en dat zijn enkel de bekende gevallen. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer mensen die last hebben van dit tekort. Het herkennen van een dergelijk tekort is lastig, omdat de symptomen vaak gewijd worden aan andere oorzaken. Let dus voortaan goed op als je een combinatie van deze symptomen hebt en trek tijdig aan de bel. 

We vertellen je ook hoe je het kunt voorkomen.

(Non-)heemijzer

Laten we je eerst even vertellen wat voor soorten ijzer er bestaan. Er is namelijk een verschil tussen heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer zit enkel en alleen in dierlijke producten, terwijl non-heemijzer juist in plantaardige producten zit. Heemijzer is voor het lichaam makkelijker op te nemen en daarom moeten vooral veganisten opletten dat ze genoeg ijzer binnenkrijgen om geen anemie (tekort) te krijgen.

Opname

Wat veel mensen niet weten is dat het lichaam slechts 25 procent van het heemijzer dat in voeding voorkomt opneemt en maar een tot tien procent van het non-heemijzer. Je kunt dus ongemerkt veel minder ijzer binnenkrijgen dan je aanvankelijk dacht. Daarbij zijn er ook stoffen die deze opname nóg lager krijgen. Door fytaat in granen en peulvruchten en ook polyfenolen in thee en koffie heeft het lichaam het er maar moeilijk mee.

Kijk snel op de volgende pagina om te zien welke producten je het beste kunt eten en wat de symptomen van een ijzeranemie zijn.