Jaimy Boer

Ook restjes hebben een houdbaarheidsdatum

Je bent fanatiek aan het koken en voor je het weet heb je te veel gemaakt. Mooi makkelijk, want dan kun je weer wat bewaren voor een ander moment. Toch hebben restjes ook een houdbaarheidsdatum. En die restjes moet je vaak sneller opeten dan je denkt… 

Vuistregel

De United States Department of Agriculture (USDA) heeft vastgesteld dat er een einddatum zit op het bewaren van restjes eten. Want ondanks dat het nog geen tekenen vertoont van schimmel of een sterke geur heeft, kan er van alles in je eten zitten waar je ziek van wordt. Bacteriën groeien namelijk ook in eten. Daarom heeft het USDA een vuistregel vastgesteld: restjes eten mag je maximaal vier dagen in de koelkast bewaren en daarna moet het weg. Betekent dit dat je de helft van het eten in je koelkast moet weggooien? Wij zijn hier ook schuldig aan!

Een droge maaltijd

In de vriezer is het een ander verhaal. Als je eten namelijk in de vriezer stopt, wordt aangeraden om het maximaal vier maanden (zonder ontdooien) te bewaren. Daarna moet het dus ook in de kliko. Je redt jezelf daarmee wel van een droge maaltijd, want het invriezen van eten zorgt ervoor dat de smaak flauwer wordt. En na vier maanden is de smaak dus een stuk minder geworden.

Maaltijd invriezen

Wil je toch je maaltijd invriezen, dan is daar een goede manier voor. Gebruik voor het invriezen van je maaltijd ondiepe bakjes of hersluitbare zakjes van ongeveer een liter. Zorg ervoor dat de ingrediënten platgedrukt worden, hierdoor bevriest het eten sneller. Wanneer je het eten weer gaat ontdooien, kun je dit het beste doen op 75 °C. Dit doodt mogelijke bacteriën.

Lees ook: 8 tips om minder eten te verspillen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Delish | Beeld: Pexels