Jasmijn

De feloranje specerij heeft meerdere voordelen

Er zijn allerlei etenswaren die bewezen gezondheidsvoordelen hebben. Oesterzwammen werken bijvoorbeeld bloeddrukverlagend, boerenkool verlaagt je cholesterol en kruidnagel werkt als een natuurlijke pijnstiller. Ook het kruid kurkuma mag worden toegevoegd aan het lijstje, want het biedt meerdere voordelen. Wij zetten ze voor je op een rij.

Meerdere voordelen

De poedervariant van de kurkumawortel kun je als basisingrediënt voor allerlei gerecht gebruiken, onder andere voor curry’s. Het heeft niet alleen een vrolijk kleurtje, maar is ook nog eens enorm goed voor je. Dit zijn drie voordelen van het feloranje poeder.

1. Vermindert spierschade

Wie een sportsupplement (bijvoorbeeld een smoothie) neemt waar kurkuma in is verwerkt, loopt minder snel spierschade op. Je hebt dan dus ook minder kans op spierpijn na een workout. Je kunt dan wel heerlijk losgaan in de sportschool, maar bespaart jezelf daarna een hele hoop ongemak.

2. Kan mogelijk de kans op Alzheimer verkleinen

Er zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat kurkuma de kans op Alzheimer verkleint. Het gaat namelijk de aanmaak van plaques (eiwitneerslagen) in je hersenen tegen. Wel wordt er in de onderzoeken vermeld dat er nog vervolgonderzoek nodig is om krachtigere conclusies te kunnen trekken.

3. Zorgt voor een mooiere huid

Kurkuma werkt ontstekingsremmend en zorgt er daarmee voor dat verschillende huidaandoeningen voorkomen kunnen worden. Ook kalmeert het je poriën, waardoor wondgenezing wordt versneld en je minder kans hebt op littekenvorming. Af en toe wat kurkuma door je eten zorgt op de lange termijn dus voor een stralende huid.

Extra tip

Kurkuma kent naast de verschillende voordelen ook een nadeel: het wordt lastig opgenomen door ons lichaam, omdat een groot deel van de werkzame stoffen al wordt afgebroken in je maag. Gelukkig is er een trucje waarmee je ervoor kunt zorgen dat je zoveel mogelijk van de werking van kurkuma profiteert. Door kurkuma te combineren met een beetje zwarte peper, wordt het makkelijker door je lichaam opgenomen. Voeg dus af en toe wat kurkuma en zwarte peper aan je maaltijd toe en je lichaam zal je dankbaar zijn!

Lees ook: Interessant: 3 manieren waarop je aloë vera kunt gebruiken

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: Libelle | Beeld: Pixabay