Zo leer je nog eens wat over deze bijzondere specerij!

Kruidnagel wordt in diverse gerechten gebruikt: je kunt het onder andere door een pastasaus en een mueslimix gooien, maar je kunt er bijvoorbeeld ook thee van zetten. Je verwacht het misschien niet, maar deze specerij zorgt niet alleen voor een sterke en pittige smaak. Het is ook erg goed voor je! Wij zetten vier voordelen van kruidnagel voor je op een rij.

Wat is kruidnagel precies?

Kruidnagel bestaat uit kleine, gedroogde bloemknoppen. Die knoppen zijn afkomstig van een kruidnagelboom. De smaak lijkt op die van kaneel, maar het is nog iets pittiger. Je kunt in veel winkels zowel hele als gemalen kruidnagels kopen. Vaak worden ze in combinatie met kaneel of nootmuskaat voor een gerecht gebruikt. Ze bevatten amper calorieën en bestaan uit een mix van vitaminen en mineralen (onder andere ijzer, calcium, vitamine A en kalium). Er zijn verschillende redenen om vaker voor kruidnagel in je eten te kiezen. Hieronder vind je ze:

1. Natuurlijke pijnstiller

Kruidnagel wordt al eeuwen als natuurlijke pijnstiller gebruikt, onder andere wanneer mensen kiespijn hadden. Dit komt door eugenol, de stof die de specerij ook haar hele specifieke geur geeft. Eugenol is namelijk een natuurlijk verdovingsmiddel. Tegenwoordig kun je kruidnagelolie of een kruidnagel mondspoeling kopen om pijn mee te verzachten.

2. Antibacterieel

Kruidnagel heeft antimicrobiële eigenschappen. Dat houdt in dat ze de groei van bacteriën en andere micro-organismen kan stoppen. Kruidnagelolie blijkt zeer effectief te zijn bij het doden van de bacterie die diarree en vermoeidheid kan veroorzaken. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die dagelijks mondwater met kruidnagel gebruiken minder tandplak en bacteriën in hun mond hebben.

3. Beschermt je lever

Kruidnagel bevat veel antioxidanten (waaronder de eerdergenoemde stof eugenol), die helpen om onder andere leverziekten te voorkomen. Het eten van een gerecht waar de specerij in is verwerkt, is dus goed voor de gezondheid van je lever. Je moet echter niet overdrijven: als je te veel eugenol binnenkrijgt, kan dat juist schadelijk voor je lever zijn.

4. Reguleert je bloedsuiker

Een aantal jaar geleden hebben wetenschappers onderzoek gedaan naar het effect dat nigericini (een bestanddeel van kruidnagel) op menselijke cellen had. Wat bleek? De functie van cellen die insuline produceren nam toe. Insuline is het hormoon dat ervoor zorgt dat bloedsuiker naar de cellen in ons lichaam wordt gestuurd. Voor een stabiele bloedsuikerspiegel is het belangrijk dat ons lichaam genoeg insuline produceert. Kruidnagel draagt daar dus aan bij.

Lees ook: Recept: kruidige peer-havermoutcake

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: BBC Good Food, Mijn Gezondheidsgids | Beeld: Pixabay