Jasmijn

Tijd om die fles rood, wit of rosé open te trekken!

Yes, het is vandaag Drink Wijn Dag! Hét excuus om de kurkentrekker erbij te halen en te genieten van je favo glas rood, wit of rosé. Hoe lang kun je een fles wijn na opening eigenlijk bewaren? En op welke manieren kun je restjes wijn nog gebruiken? Wij vertellen het je.

Bubbels en rood

Hoe lang je een wijn kunt bewaren nadat je de fles hebt geopend, hangt van de wijnsoort af. Bovendien staat houdbaar niet altijd gelijk aan lekker, dus is het verstandig om altijd even aan bewaarde wijn te ruiken voor je het opdrinkt. Wijnen met een bubbel kun je het beste dezelfde dag nog opdrinken, omdat het koolzuur en de smaak vaak na een dag al verdwijnen. Rode wijn heeft daarna de kortste houdbaarheid: die kun je maximaal drie dagen op een koele en donkere plek bewaren.

Rosé, wit en versterkt

Rosé en witte wijn kun je na opening maximaal vijf dagen in de koelkast bewaren. Als je ze langer laat staan, verandert de smaak en wordt zo’n wijn vaak behoorlijk zuur. Tot slot: versterkte wijnen, zoals port en sherry, kun je behoorlijk lang bewaren. Als je ze op een koele en donkere plek stalt, kunnen ze tot wel een maand meegaan.

Verspilling tegengaan

Stel, je hebt nog een bodempje wijn over. Je weet dat je dat niet meer gaat opdrinken voor de houdbaarheid verstreken is, maar je wilt het ook niet weggooien. Wat kun je er dan nog mee? In de keuken zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kun je wijn in diverse gerechten gebruiken, waaronder risotto en pasta. Ook als dressing voor een salade zijn de meeste wijnen zeer geschikt.

Een andere mogelijkheid is dat je ijsblokjes van de wijn maakt. Giet de wijn in de ijsblokjesvorm, schuif het even de vriezer in en je krijgt heerlijke ijsblokjes. Tot slot kun je wijn gebruiken om stoofperen en ander fruit in te pocheren of om sangria te maken. Als je meedoet aan de viering van deze feestelijke dag, hoeft er dus geen wijn verloren te gaan!

Lees ook: Bewaar jij jouw wijn op de juiste manier?

Wil je dit artikel bewaren? Pin het op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, CHUTTERSNAP