Roos

Drink je graag wijn? Dan wil je graag zo goed mogelijk van de smaak genieten. Wijn is een bijzondere drank, met veel verschillende smaaktonen, en deze wil je allemaal zo goed mogelijk tot zijn recht laten komen. Maar hoe doe je dat? Moet je een wijn die je koopt eerst nog een paar jaar thuis laten ‘rijpen’, omdat hij daar lekkerder van wordt? Of kun je hem beter zo snel mogelijk opdrinken? En hoe zit dat met een fles die open is? Hoe lang kun je deze eigenlijk nog bewaren?

Je mag er meteen van gaan genieten

Zo’n dure fles wijn, die tientallen jaren in een wijnkelder ligt, en die dan op een bijzonder moment tevoorschijn wordt gehaald. Het stof wordt ervan afgeveegd of geblazen, en daarna wordt het echt genieten. We kennen het beeld allemaal wel, maar hebben we het zelf ook ooit gedaan? En is het ook echt nodig? Het antwoord is nee, dat is in de meeste gevallen niet nodig. Ja, er zijn een paar heel exclusieve wijnen waarbij het een goed idee kan zijn, maar de wijnen die je in de winkel kunt kopen zijn juist op het punt dat je ze het best gewoon op kunt drinken. Niet dat je ze niet nog even kunt bewaren hoor. Zolang een fles gesloten is komt er geen zuurstof bij, en blijft de smaak nog wel even goed. Een aantal jaar zou geen probleem moeten zijn. Wil je witte wijn bewaren in een afgesloten fles? Zet hem dan niet in de koelkast tot wanneer je hem wilt gaan drinken. De fles te lang koud bewaren komt de smaak namelijk niet ten goede.

Hoe zit het met een fles die open is?

Is een fles wijn eenmaal geopend, dan gaat de kwaliteit snel achteruit. Het is belangrijk de wijn dan in de koelkast te plaatsen, ook een rode wijn bewaren die eenmaal open is doe je dus in de koelkast, en hem zo goed mogelijk af te sluiten. Een kurk werkt beter dan een schroefdop, maar nog steeds geldt dat het echt om een kwestie van dagen gaat, en zeker niet om weken. Eventueel kun je systemen gebruiken die de wijn vacuüm afsluiten, daardoor verloopt het proces minder snel, maar beter is het uiteindelijk vooral om te genieten van een wijn als deze op zijn best is. Bang dat je van een wijn die te lang in de koelkast heeft gestaan ziek zal worden hoef je niet snel te zijn. Wel zal je bij het eerste slokje al opvallen dat deze echt niet meer lekker smaakt. De fles weggooien en een nieuwe fles openen is dan eigenlijk de enige oplossing.

Lees ook: Bij deze supermarkt betaal je de laagste prijs voor koffie

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Beeld: Pexels