Altijd een bammetje met kaas of altijd een bakje yoghurt, kan dat kwaad?

We willen allemaal gezond worden of gezond blijven, natuurlijk. Je dag start je dus met een gezond ontbijtje. Maar hoe zit het: kan het kwaad om élke dag hetzelfde ontbijt te eten? MAX Vandaag heeft het uitgezocht en dit is de conclusie…

Elke dag hetzelfde ontbijt

Je kent ze vast wel: van die gewoontedieren die elke dag moeten beginnen met hun bakje yoghurt met fruit. Of een bruine boterham met een plakje kaas en een kop koffie. Maar je hoort regelmatig dat een gevarieerd dieet belangrijk is om gezond te blijven. Is het dan niet een beter idee om zo nu en dan die ontbijtgewoonte eens te veranderen? Daar zit wel wat in, legt MAX Vandaags Koelkastcoach Sabine Leijten uit. “Als je meer varieert, wordt je systeem geprikkeld en gaat het actiever met de voeding aan de slag. Ook krijg je dan verschillende voedingsstoffen binnen”, vertelt ze.

Verandering van spijs

Maar dat betekent niet direct dat je van de hak op de tak elke dag iets anders moet eten. Het ideale ontbijt zit vol vezels en eiwitten. Zo kun je hier lang op teren. En dan werkt het prima om als basis hetzelfde te eten, en daar steeds kleine variaties op te maken. Een boterham met kaas is een prima basis, maar varieer van dag tot dag met bijvoorbeeld extra’s als blaadjes sla of stukjes verse paprika, schijfjes tomaat, of komkommer. Met een bakje havermoutpap kun je ook eindeloos variëren legt Leijten uit: “Een flinke hand blauwe bessen of frambozen, plus wat noten, kaneel en geraspte kokos maken de ouderwetse havermoutpap tot een hip, voedzaam ontbijt.”

Ontbijtideeën

Kortom: het kan geen kwaad om simpelweg een favoriet ontbijtje te hebben. Met een paar ingrediënten uit de koelkast of de voorraadkast kun je volop variëren op de ‘standaard’. Als je van havermout houdt, probeer dan ook eens een van deze viral ‘baked oats’. Liever een fris bakje yoghurt? Maak er een feestje van met zelfgemaakte cacao granola. Ook deelden we al eens vier gezonde ontbijtjes voor onderweg. Want een goed begin van je dag is het halve werk, maar hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn!

Lees ook: Onderzoek wijst uit: dit is het beste tijdstip om te ontbijten

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Pexels