Redactie Kookfans

Lekker kopje bacillen bij het ontbijt?

We zijn allemaal flink gehecht aan onze koffie en koffiezetapparaten. Maar eerlijk is eerlijk: we maken ‘m waarschijnlijk te weinig schoon. Een Amerikaanse nieuwszender deed onderzoek naar wat voor bacteriën er in en op een koffiezetapparaat groeien.

Koffiezetapparaat schoonmaken

Eigenlijk weten we allemaal wel dat we álles in de keuken regelmatig moeten schoonmaken. Een doekje over het aanrecht halen is één ding en de afwas behoort tot de dagelijkse routine. Maar bijvoorbeeld de keukenmachine? De sappers? Of de waterkoker? En natuurlijk: het koffiezetapparaat? Allemaal apparaten die we min of meer dagelijks gebruiken. Dat het schoonmaken van deze apparatuur ook heel belangrijk is, heeft een Amerikaanse nieuwszender laten zien. Wij schrokken in elk geval flink van de conclusies van dit onderzoek!

Getest bij gezinnen

Voor hun onderzoek vroeg de Amerikaanse zender CBS Chicago of zij de koffiezetapparaten van tien gezinnen uit de buurt mochten onderzoeken. Het ging hierbij om apparaten voor losse kopjes. Hun reporter nam de apparaten mee naar een lab, waar onderzoekers ze uitvoerig checkten op bacillen. Er werden monsters genomen van het bakje voor de gemalen koffie, de onderkant hiervan waar het water uitkomt, en het waterreservoir. Hier kwamen shocking resultaten uit. Want wat bleek: er bevonden zich ziekmakers zoals stafylokokken, streptokokken, en ‘bacillus cereus’ op de apparaten. Maar nog zorgwekkender: op één van de machines werden ook sporen van E. coli aangetroffen. Aiii, dat wil je natuurlijk niet in je bakkie troost!

Reden tot zorgen?

Het onderzoek liet bovendien grote verschillen zien in de hoeveelheid en soorten bacteriën per apparaat. Zo troffen de onderzoekers op twee van de machines op geen enkele plek zorgwekkende bacteriën aan. De E. coli-bacterie werd daarnaast op slechts één machine aangetroffen. Dat was ook de machine waar veruit de meeste bacteriën werden gevonden in het waterreservoir. Als je regelmatig je koffiezetapparaat schoonmaakt, is er dus waarschijnlijk niks aan de hand. Bovendien verhitten veel koffiezetapparaten het water tot een temperatuur boven de 75 °C, waarmee de meeste bacteriën doodgaan. Kortom: geef je favoriete keukenapparaat eens een goede schoonmaakbeurt. Dat kan in elk geval geen kwaad.

Lees ook: Dit gebeurt er als je nooit je koffiezetapparaat schoonmaakt

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: CBS Chicago | Beeld: Pixabay, KlausAires