Christel

Ken jij ze allemaal nog?

Het koken in verschillende culinaire stijlen, tradities en kooktechnieken zijn anno 2020 helemaal hip, oftewel: de fusionkeuken. Wij zijn natuurlijk groot fan van nieuwe gerechten, maar we vergeten onze klassiekers zeker niet. Daarom hebben we 10 van de lekkerste oudhollandse gerechten voor je op een rijtje gezet.

1. Kletskoppen

Oudhollandse kletskoppen

En een van de meest bekenden van deze Oudhollandse lekkernijen zijn dan toch wel de heerlijke kletskoppen. Deze knapperige koekjes zijn lekker bij de thee of gewoon als een smaakvol tussendoortje. Maar we kennen het waarschijnlijk allemaal wel: de koekjes zijn zo dun, dat je aan één kletskop bij lange na niet genoeg hebt. Daarom kun je ze veel beter zelf maken met dit simpele recept, want zo heb je er ook nog eens véél meer!

2. Watergruwel 

watergruwel

Een typisch ouderwets gerecht dat bijna niet meer op tafel staat is watergruwel, in het noorden van Nederland ook wel ‘krentjebrij’ genoemd. Dit zoete nagerecht met veel bessensap kan zowel koud als warm worden gegeten en allebei de varianten zijn even lekker.

3. Hete bliksem

hete bliksem

Hete bliksem is echt een oudhollands gerecht. Hoewel je het op tal van manieren kunt maken, is het een maaltijd die niet veel mensen meer regelmatig eten. Hartstikke zonde want het is ontzettend lekker. Daarom delen we graag een recept met je van een van de vele varianten van hete bliksem. 

4. Poffert

Groningen is een provincie die veel te bieden heeft, waaronder ook deze Groningse poffert. Dit heerlijke brood-achtige boerengerecht kan gegeten worden als hoofdgerecht, maar ook als toetje. Wist je dat er zelfs een gehucht naar dit heerlijke gerecht genoemd is? Probeer het maar eens. Heerlijk om eens in het weekend te maken.

5. Broodpap

broodpap

Vroeger werd broodpap heel vaak gemaakt, omdat het toen nog niet normaal geacht werd om oud brood weg te gooien of aan de eentjes te voeren. In een broodpap maakt het helemaal niet uit dat het brood wat ouder is. Toen de welvaart steeg, verdween de broodpap ook. Zonde, omdat het heel lekker is!

6. Drie-in-de-pan

drie-in-de-pan

Een pannenkoek voor het ontbijt, een pannenkoek van de avond daarvoor als lunch of een rijk belegde pannenkoek als avondeten. Nederlanders houden wel van een pannenkoekje op z’n tijd en kunnen ‘m tijdens elk eetmoment wel verorberen. Ook zo gek op pannenkoeken? Probeer dan de pannenkoek drie-in-de-pan eens!

7. Rijstepap

rijstepap

Desserts van vroeger; wij kunnen er geen genoeg van krijgen. Wil jij ook eens iets anders op tafel zetten dan een bakje met vla? Maak dan deze oer-Hollandse rijstepap! Je hebt er maar vijf ingrediënten voor nodig en bent er zo mee klaar.

8. Oudhollands snoep

Ken jij stroopsoldaatjes, zoethout en duimdrop nog? Gelukkig hoef je deze snoepjes niet te missen. Bij veel snoepwinkels kun je dit oudhollandse snoep nog steeds kopen. Daarnaast kun je momenteel bij Lidl veel oudhollands snoep bemachtigen.

Lees ook: Recept: griekse pastasalade met tonijn

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Beeld: Kookfans, Pixabay, Pexels, Wikimedia, Videostill