Desy
30 min.
4 pers.
Ingrediënten
  • 1 vanillestokje
  • 1 liter volle melk
  • 200 gram dessertrijst
  • 1 mespunt zout
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker

 Net zoals oma het vroeger maakte!

Desserts van vroeger; wij kunnen er geen genoeg van krijgen. Wil jij ook eens iets anders op tafel zetten dan een bakje met vla? Maak dan deze oer-Hollandse rijstepap! Je hebt er maar vijf ingrediënten voor nodig en bent er zo mee klaar. 

Zo maak je het:

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met een mes het merg eruit. Breng in een pan -het liefste eentje met een dikke bodem- de melk samen met het merg uit het vanillestokje en het stokje zelf aan de kook.
  • Voeg zodra het mengsel kookt de rijst en het zout toe. Breng al roerend opnieuw aan de kook en zet het vuur laag. Zorg ervoor dat je het kleinste gaspit gebruikt of gebruik een vlamverdeler; je wilt niet dat de pap aanbrandt.
  • Leg een deksel op de pan en kook in 12 minuten gaar. Roer ondertussen regelmatig door met een houtel lepel en schraap daarbij goed met de lepel langs de randen van de pan.
  • Neem de pan van het vuur en verwijder het vanillestokje. Breng op smaak met suiker. Je kunt de pap warm eten als rijstebrij, maar je kunt hem ook verder laten afkoelen en eten als rijstepudding.
  • Houd je van een romige pudding? Roer dan, als de pap nog warm is, een klontje boter erdoorheen. Lekker met een snufje kaneel en stukjes appel!

Lees ook: Oud brood over? Maak deze oerhollandse broodpap

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest!

Bron: Albert Heijn | Beeld: Creamy Rice Pudding door Dimitris Siskopoulos onder de licentie CC BY 2.0