Sabine

Het oudhollandse gerecht is erg makkelijk te maken

Een pannenkoek voor het ontbijt, een pannenkoek van de avond daarvoor als lunch of een rijk belegde pannenkoek als avondeten. Nederlanders houden wel van een pannenkoekje op z’n tijd en kunnen ‘m tijdens elk eetmoment wel verorberen. Ook zo gek op pannenkoeken? Probeer dan de pannenkoek drie-in-de-pan eens!

Net zo lekker als gewone pannenkoeken.

Geschiedenis
Drie-in-de-pan is een oud-Hollands gerecht. De pannenkoeken hebben wel wat weg van American pancakes, ze zijn namelijk net zo dik. In tegenstelling tot de pannenkoeken van de Amerikanen bevatten deze pannenkoekjes ook rozijnen. Ondanks dat ze klein zijn qua formaat, vullen ze wel goed omdat ze dikker zijn. Destijds gebruikte men boekweit omdat dit gewas makkelijk groeide, maar tegenwoordig wordt gewoon meel gebruikt.

Dit heb je nodig voor 20 pannenkoekjes:

  • 250 gram meel
  • 10 gram gist
  • 300 milliliter melk
  • 2 eieren
  • 100 gram rozijnen
  • Snufje zout
  • 50 gram roomboter

Zo maak je het:

  • Doe de rozijnen in een bakje en zet ze onder water. Laat een half uurtje weken.
  • Doe het meel, gist en zout in een kom en roer de ingrediënten.
  • Schenk de melk in de kom samen met de eieren en roer tot alle ingrediënten met elkaar zijn vermengd.
  • Smelt de roomboter in de magnetron en voeg dit toe aan het beslag.
  • Laat de rozijnen uitlekken en doe de rozijnen daarna ook in de kom. Roer opnieuw.
  • Bak daarna kleine pannenkoekjes van het beslag. In een grote koekenpan kun je drie kleine pannenkoeken maken (vandaar ook de naam).
  • Laat de pannenkoeken op laag vuur garen. Draai om zodra de bovenkant van het beslag begint te bubbelen. Laat daarna nog een minuutje op het vuur staan.
  • Geniet ervan!

Lees ook: Ben je gek op Bounty? Geef je pannenkoeken dan eens een Bounty-tintje

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Beeld: Pixabay