Robby

Smaken van vroeger: watergruwel!

Er zijn van die oud-Hollandse gerechten die met de loop der tijd in de vergetelheid zijn geraakt. Zeg nu eerlijk, wanneer heb jij voor het laatst Hete bliksem gemaakt, of Jan in de Zak? Een typisch ouderwets gerecht dat bijna niet meer op tafel staat is watergruwel, in het noorden van Nederland ook wel ‘krentjebrij’ genoemd. 

Dit zoete nagerecht met veel bessensap kan zowel koud als warm worden gegeten en allebei de varianten zijn even lekker. Vooral in de Noordelijke provincies werd dit veel gegeten, in de periode dat er vooral rode bessen, zwarte bessen en de krenten rijp waren, werd er met parelgort een fris zomers nagerecht gemaakt dat tijdens het oogsten mee ging naar het land.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

150 gram verse rode bessen
150 gram zwarte bessen
50 gram gedroogde krenten
150 gram parelgort
50 gram suiker
Kaneel
Nootmuskaat
1500 milliliter water

Zo maak je het: 

  • Spoel de bessen schoon en verwijder steeltjes of blaadjes
  • Breng het water met de bessen, gedroogde krenten, gort, suiker, beetje geraspte nootmuskaat en het kaneelstokje aan de kook.
  • Laat zachtjes ruim 30 minuten stoven.
  • Verwijder het kaneel stokje en proef of het gerecht voldoende op smaak is.
  • Laat de krentjebrij of watergruwel afkoelen en zet deze een nacht in de koelkast .
  • Is de krentjebrij of watergruwel te dik vul aan met wat water of bessensap.

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: Zelfmaakrecepten.nl | Beeld Wikimedia