Ingrediënten
  • Voor de scones:
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels kristalzuiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 150 milliliter verse slagroom
  • 2 eieren
  • Als toppings:
  • 120 milliliter verse slagroom (of slagroom uit een bus)
  • Fruitspread naar keuze
  • Optioneel: lemon curd
20 + 20 min.
16 pers.

Deze zachte Britse scones zijn luchtig, lichtzoet en perfect als tussendoortje

Op de redactie van Kookfans komen regelmatig eigengemaakte baksels langs. Van kokoskoekjes tot brownies – we delen graag uit. Ook deze zachte scones zijn een absolute favoriet!

Voor gebruikers van de mobiele site, staat de ingrediëntenlijst onderaan het recept.

Britse scones

Bij de Britten zijn deze makkelijke baksels al lang favoriet. Er zijn maar weinig dingen zo Brits als thee, de Queen en dus scones. Van hartige varianten tot simpele zoete versies en zelfs boozy scones: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Zo maak je deze romige scones:

  • Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Pak een grote kom en zeef hierin het bakmeel samen met het bakpoeder en het zout. Roer goed door elkaar, en voeg vervolgens de vanillesuiker toe. Meng weer goed door elkaar.
  • Voeg nu de boter beetje bij beetje toe in het mengsel, en snijd dit er met twee messen doorheen.
  • Klop de eieren los met 150 milliliter van de slagroom. Zet van dit mengsel ongeveer twee eetlepels apart voor het bestrijken van de scones. Giet de rest bij het meelmengsel.
  • Kneed nu tot één samenhangend geheel. Het makkelijkst is om met een metalen vork of lepel een klein begin te maken en verder te werken met het kneden wanneer het slagroommengsel ongeveer in het geheel is opgegaan. Je deeg is klaar wanneer het glad aanvoelt, niet meer plakkerig is, en er geen strepen bakmeel meer in zichtbaar zijn.
  • Bestuif een glad oppervlak met bloem of bakmeel en rol je deeg uit tot een lap van ongeveer 1 à 2 centimeter dik. Steek hier met een uitsteekvorm van ongeveer 5 centimeter doorsnee net zoveel cirkels uit als er op je bakplaat passen.
  • Plaats je uitgestoken cirkels op de bakplaat, en bestrijk met het eiermengsel dat je apart had gezet.
  • Zet de bakplaat nu middenin de oven en bak de scones in ongeveer 10 minuten. Ze zijn klaar als ze goudbruin zijn en licht glanzen.
  • Laat de scones even afkoelen, en klop ondertussen de rest van de slagroom stijf. Hier hoef je in principe geen suiker doorheen te doen – de scones zijn van zichzelf al lichtzoet. Houd je wel van zoet? Dan is kant-en-klare slagroom uit een bus ook een prima optie.
  • Serveer met de slagroom en een fruitspread naar keuze. Jam of lemon curd zijn ook een goede keus – zelf houden we meer van fruitspread omdat deze frisse, fruitige smaak de zoetheid van de slagroom en de scones goed in balans brengt.
  • Tast toe!

Tip: niet tevreden over hoe je deeg aanvoelt bij het kneden? Voel je dan absoluut niet bezwaard om iets meer bakmeel erdoor te kneden of een paar druppels slagroom toe te voegen wanneer je deeg te nat of te droog blijkt. Let wel op dat je bij het uitrollen ook gebruik maakt van een aanrecht vol bloem. Hier wordt het deeg uiteindelijk ook nog droger van.

zachte scones

En hoe eet je nu een scone?

Voor mensen die niet bekend zijn met deze Britse broodjes: je kunt ze het beste zien als een soort kleine boterham. Snijd of breek de scone in een onderkant en bovenkant. Schep vervolgens met een lepeltje op de binnenkanten van beide helften een dot slagroom, en doe ditzelfde met de fruitspread. Eet de beide helften los van elkaar op. Cheers!

Lees ook: Bakkers klaar? Er komt een nieuw seizoen van Heel Holland Bakt

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Kookfans | Beeld: Kookfans

Ingrediënten
  • Voor de scones:
  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 3 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels kristalzuiker
  • 3 zakjes vanillesuiker
  • 100 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 150 milliliter verse slagroom
  • 2 eieren
  • Als toppings:
  • 120 milliliter verse slagroom (of slagroom uit een bus)
  • Fruitspread naar keuze
  • Optioneel: lemon curd