Ingrediënten
  • Voor de cake:
  • 125 gram gestampte aardappels (kies voor een bloemige soort)
  • 115 gram gezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 120 milliliter volle melk
  • 120 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 - 1/2 theelepel kruidnagel, naar smaak
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 80 gram pure chocolade, geraspt
  • 75 gram walnoten, verhakseld
  • Voor het glazuur:
  • 2 eetlepels gezouten roomboter
  • 200 gram suiker
  • 60 milliliter volle melk
  • 1/2 theelepel vanille-extract
Redactie Kookfans
30 + 55 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • Voor de cake:
  • 125 gram gestampte aardappels (kies voor een bloemige soort)
  • 115 gram gezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 120 milliliter volle melk
  • 120 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel kaneel
  • 1/4 - 1/2 theelepel kruidnagel, naar smaak
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 80 gram pure chocolade, geraspt
  • 75 gram walnoten, verhakseld
  • Voor het glazuur:
  • 2 eetlepels gezouten roomboter
  • 200 gram suiker
  • 60 milliliter volle melk
  • 1/2 theelepel vanille-extract

Deze TikTok is inmiddels meer dan 25 miljoen keer bekeken

Soms komen er op TikTok prachtige recepten voorbij. Van heerlijke pasta tot pannenkoeken-hacks: de opties zijn eindeloos. Bovendien is er de populaire TikTokker B. Dylan Hollis. Deze man verzamelt vintage kookboeken, en deelt regelmatig succesvolle (en minder succesvolle) recepten die hij tegenkomt. Zoals bijvoorbeeld deze bijzondere chocolade-aardappeltaart uit 1912!

Gebruikers van de mobiele site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Vintage kookboeken

B. Dylan Hollis is met meer dan 5 miljoen volgers inmiddels een heuse TikTok celebrity. De in Amerika woonachtige student houdt namelijk veel van vintage, en dan in het bijzonder van vintage kookboeken. Hij deelt regelmatig video’s uit zijn keuken waar hij de vreemdste recepten deelt met zijn volgers. Van creatieve creaties uit de 60’s en 70’s, tot crisis-recepten uit The Great Depression. Hij legt in een YouTube-video uit: “Mensen vragen vaak waar ik mijn recepten vandaan haal. Het is heel simpel: ik verzamel vintage dingen, en kookboeken vallen daar ook onder. Ik vind ze in antiekwinkels of bestel ze online.”

Gemengd succes

En dat die oude recepten vaak een gemengd succes hebben, zorgt voor veel hilariteit. “Ik hoef deze dingen niet te verzinnen. Oude receptenboeken zijn vaak net zo verschrikkelijk als je verbeelding zou toelaten.” Eén van zijn favoriete recepten komt uit het boek A New Book of Cookery uit 1912. “Dit is niet alleen een van de beste dingen die ik voor een TikTok heb gemaakt, maar ook een van de beste dingen die ik óóit heb gebakken”, vertelt hij. Dit recept voor een chocolade-aardappeltaart is vervolgens gigantisch viral gegaan op TikTok, en ook heeft Hollis het recept uitgebreider gedeeld via zijn YouTube-kanaal. Wij leggen je uit hoe je dit bijzondere recept zelf maakt!

@bdylanhollis

This can’t keep happening #vintage #cooking #baking #cake

? original sound – B. Dylan Hollis

Zo maak je de chocolade-aardappeltaart:

We beginnen met de taart.

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Laat de aardappelen in hun jasjes zitten, en snijd ze in blokjes. Kook tot ze zacht zijn.
  • Terwijl de aardappelen koken, meng je de boter en de suiker. Klop eerst de boter een beetje op, en voeg vervolgens beetje bij beetje de suiker erdoor met een houten lepel. Het botermengsel moet een lichte kleur hebben en een romige, fluffy textuur hebben.
  • Klop de eieren door elkaar, en meng dit beetje bij beetje door het botermengsel tot alles goed met elkaar gemengd is.
  • De aardappelen zouden nu ongeveer klaar moeten zijn. Giet deze af, en stamp ze fijn. Koel het aardappelmengsel af met de melk en voeg deze vervolgens toe aan het botermengsel. Let op dat de aardappels echt goed afgekoeld zijn – je wilt niet dat de hitte van de aardappels de boter doet smelten.
  • Voeg het aardappelmengsel nu toe aan het botermengsel en meng er goed doorheen.
  • Combineer bloem, bakpoeder en de kruiden in een aparte kom. Meng goed door elkaar en voeg toe aan het beslag. Meng niet direct door elkaar
  • Rasp de chocolade in een aparte kom en voeg deze vervolgens toe aan het beslag. Mix nu door elkaar, maar let op dat je niet te veel mixt. Het is niet erg als je nog wat lichte strepen bloem door het geheel ziet lopen.
  • Voeg de walnoten toe en roer door het mengsel
  • Smeer een bakvorm in met boter en bestuif met bloem. Giet nu het mengsel in de bakvorm, en zet deze ongeveer 45 tot 55 minuten in de oven op 180 graden. Begin vanaf 40 minuten elke 5 minuten met een tandenstoker te checken of de taart klaar is. Als de tandenstoker schoon uit de cake komt, kun je de taart eruit halen.

Tip: Hollis deelt dat het recept voor de cake vraagt om 1/2 theelepel kruidnagel, maar dat dit wel een behoorlijk aanwezige smaak is. Iets minder kruidnagel kan dan ook geen kwaad. Eventueel kun je dit ingrediënt helemaal weglaten en een extra halve theelepel kaneel gebruiken.

Maak nu het glazuur en maak de taart mooi af.

  • Op het vanille-extract na, doe alle ingrediënten in een steelpan.
  • Breng zachtjes aan de kook en laat ongeveer 15 minuten heel zacht doorkoken. Roer af en toe door.
  • Haal de pan van het vuur, en voeg de vanille toe. Klop het geheel op tot het de gewenste textuur heeft.
  • Verdeel het glazuur over de taart.
  • Even laten opstijven en voilà! Je hebt een heerlijke chocolade-aardappeltaart.

Tip: dikker glazuur? Klop het dan iets langer door. Je kunt ook het mengsel ook in de koelkast zetten om in te dikken. Licht doorroeren en je glazuur is weer klaar voor gebruik.

Lees ook: Zo maak je een cake met twee ingrediënten, en een daarvan is mayonaise

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: B. Dylan Hollis | Beeld: Videostill