Sara Bergsma
40 min.
6 pers.
Ingrediënten
  • 800 gram bloemkool
  • 2 chorizo worsten
  • 1200 gram aardappelschijfjes
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Snuf zout en peper
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 500 milliliter melk
  • 100 gram geraspte kaas

Om je vingers bij af te likken!

Deze makkelijke ovenschotel met bloemkool, chorizo en romige kaassaus is perfect om met het hele gezin van te genieten. Doordat het gerecht binnen no time op tafel staat, is ‘ie geschikt om op een drukke doordeweekse avond te serveren. De combinatie tussen de romige kaassaus, de licht knapperige bloemkoolroosjes en de pittige chorizo maakt elke hap een feest voor de smaakpapillen. 

Chorizo

Wij van Kookfans zijn helemaal fan van chorizo. De Spaanse worstsoort is kruidig van smaak, heeft een stevige, grove structuur en tilt een gerecht vaak naar een ander level. Laatst deelden we bijvoorbeeld een recept voor een romige tomatenrisotto met marscarpone. De chorizo die we erdoorheen gooien geeft het gerecht een heerlijk pittige twist. Maar ook aan onze Oud Hollandse recepten voegen we de worst tegenwoordig toe. Neem bijvoorbeeld dit recept voor ouderwetse hutspot met zoete aardappel en chorizo. Yummy!

Zo ga je te werk:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Neem een grote pan, vul deze met ruim water en breng aan de kook.
  • Was en snijd de bloemkool in kleine roosjes. Ontdoe de chorizo worst van het velletje dat eromheen zit en snijd ‘m in blokjes.
  • Gooi de aardappelschijfjes samen met de bloemkoolroosjes in de pan met kokend water. Kook ze voor circa 5 minuten.
  • Neem vervolgens een grote koekenpan en bak hierin de chorizo goudbruin. Je hoeft geen olie of boter toe te voegen, aangezien de worst op zichzelf al vettig genoeg is.
  • Dan kun je aan de slag met de kaassaus. Begin met het smelten van de boter in een steelpannetje. Wanneer de boter is gesmolten doe je de bloem erbij, roer even goed door en laat een minuut zachtjes bakken. Doe dan beetje voor beetje de melk erbij en blijf ondertussen goed roeren totdat er geen klontjes meer zijn. Doe de geraspte kaas en een snufje zout en peper erbij. Wanneer de kaas is gesmolten kan het vuur uit.
  • Schep de bloemkool, chorizo en aardappel in een ovenschaal. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper.
  • Giet de kaassaus eroverheen en bestrooi de bovenkant eventueel met nog een beetje extra geraspte kaas.
  • Bak de bloemkoolschotel nog 15 tot 20 minuten in de oven.
  • Eet smakelijk!

Lees ook: Recept: overheerlijke aardappel-preischotel met zalm

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Lekker en Simpel | Beeld: Adobe Stock