Sara Bergsma

Huh?

We hebben allemaal wel eens te maken gehad met die onvermijdelijke, maar herkenbare chaos op het fornuis wanneer een pan overkookt. Maar wist je dat er een eenvoudige lifehack is die dit probleem voor eens en altijd kan oplossen? Ja, je leest het goed! Met slechts één simpele truc kun je voorkomen dat je pan ooit nog overkookt. Alles wat je nodig hebt is dít keukengerei-item. 

Houten spatel

Het enige wat je nodig hebt is een houten spatel. Plaats een droge, houten spatel of lepel op de pan met kokend water. Je zult zien dat de kookbubbels tegen het hout slaan en de pan niet meer overkookt. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe werkt zoiets? Nou, wanneer de kookbubbels een ‘hydrofoob’ materiaal raken, zoals hout, knappen ze kapot.

Ook als de bubbels iets koelers aanraken dan hun eigen kerntemperatuur (wat niet heel moeilijk is met honderd graden Celsius), condenseren ze en vormen ze druppels die terug in de pan vallen. Hout geleidt warmte niet zo goed en wordt dus niet snel heet. Het is een beetje een technisch verhaal, maar het belangrijkste is dat de truc werkt.

Opletten

Natuurlijk, de houten spatel zal na verloop van tijd wel wat opwarmen, vooral als je het gas vol aan laat staan. Maar geen zorgen, meestal is je gerecht na zo’n tien minuten al klaar, dus je kunt het vuur gerust iets lager zetten. Deze truc werkt niet alleen voor pasta, maar ook voor andere gerechten die kunnen overkoken, zoals rijst en aardappelen. Terwijl jij rustig doorgaat met het snijden van groenten, blijft je pan keurig op zijn plek.

Een kleine waarschuwing: let op welk houten keukengerei je gebruikt, omdat sommige soorten kunnen kromtrekken door vocht en warmte. Gebruik daarom bij voorkeur één van je oudste spatels die wel tegen een stootje kunnen, en niet je dure slacouverts.

Lees ook: Goede vraag: zijn A-merken gezonder dan B-merken?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Linda | Beeld: Adobe Stock