Recept: glutenvrije no-bake pindakaaskoekjes

Ingrediënten
  • 200 gram kristalsuiker
  • 165 gram basterdsuiker
  • 113 gram boter, in blokjes gesneden
  • 118 milliliter melk
  • 240 gram pindakaas
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1/2 theelepel zeezout of koosjer zout
  • 225 gram havermout
55 min.
24 pers.

In slechts drie stappen en binnen een uurtje heb je ze al op tafel

Van pindakaasbrood tot pindakaaspannenkoekjes, wij zijn fan van alles met peanut butter. Soms heb je geen zin om te wachten tot je oven is voorverwarmd om koekjes te bakken. Dan zijn deze no-bake pindakaaskoekjes de perfecte oplossing.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Makkelijk en snel

Je hoeft geen keukenprinses (of prins!) te zijn om deze pindakaaskoekjes te maken. In slechts drie stappen heb jij deze stevige koekjes binnen een uurtje op tafel staan. Volg onderstaande tips voor nóg betere koekjes.

Kies de juiste pindakaas

Voor deze koekjes kun je het best een ‘gladde’ pindakaas gebruiken. Dat wil zeggen: zonder stukjes erin. Het originele recept op Delish raadt pindakaas van merken als Skippy of Jif aan. De natuurlijke pindakaas, ook die zonder stukjes, is te vloeibaar voor dit recept. Een huismerk kun je ook prima proberen.

Wees niet bang voor zout

Pindakaas bevat natuurlijk al zout, maar dit is niet genoeg om in evenwicht te zijn met de suikers in deze koekjes. Daarom is het goed om nog een halve theelepel (zee)zout toe te voegen. Geloof ons, dat maakt je koekjes nóg lekkerder.

Kies de juiste havermout

Je hebt misschien snelkokende havermout in je keukenkastje staan, maar deze kun je hiervoor beter niet gebruiken. Ga voor ouderwetse, traditionele havermout. Dit zorgt ervoor dat de koekjes een lekkere bite krijgen. Wil je er zeker van zijn dat de koekjes helemaal glutenvrij zijn? Ga dan voor havermout waar dit op vermeld staat.

Laat het mengsel koken

Toegegeven, dit klinkt een beetje raar. Toch is het nodig om ervoor te zorgen dat de koekjes lekker stevig blijven. Maar let er op dat je het mengsel niet te lang laat koken, namelijk niet langer dan een minuut.

Je hoeft ze niet in de koeling te zetten

Normaal moet je je baksels in de koelkast of vriezer stevig laten worden. Dat is bij deze koekjes niet het geval. Je hoeft ze alleen even op kamertemperatuur af te laten koelen en stevig te laten worden. Als je ze langer dan drie of vier dagen wil bewaren (grote kans dat ze dan al op zijn bij ons!), kun je ze wel in de koelkast of vriezer bewaren.

Zo ga je te werk:

  • Leg bakpapier op een grote bakplaat. Meng de suikers, boter en melk in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Breng het mengsel aan de kook en kook dit 1 minuut.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg hier de pindakaas, vanille en het zout aan toe en roer tot dit gemengd is. Roer daarna de havermout erdoorheen.
  • Laat een eetlepel van het mengsel op de voorbereide bakplaat vallen. Laat dit ongeveer 30 minuten staan tot de koekjes afgekoeld en hard geworden zijn.

Ook lekker: Deze 6 pindakaas combinaties moet je zeker moet proberen

Wil je dit recept bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Delish| Beeld: Unsplash

Ingrediënten
  • 200 gram kristalsuiker
  • 165 gram basterdsuiker
  • 113 gram boter, in blokjes gesneden
  • 118 milliliter melk
  • 240 gram pindakaas
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 1/2 theelepel zeezout of koosjer zout
  • 225 gram havermout