Marlieke
1 uur 20 minuten min.
8 pers.
Ingrediënten
  • 2 grote eieren
  • 65 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 240 ml melk
  • 1 eetlepel azijn
  • 160 gram pindakaas
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/2 theelepel baksoda
  • 200 gram bloem

We doen de pindakaas niet op, maar door het brood

Bak je graag brood thuis, maar heb je even geen gist voorhanden? Geen probleem met dit pindakaasbrood, dat al teruggaat tot het jaar 1932. In Amerika is het namelijk weer helemaal hip om terug te grijpen op recepten uit de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw, een tijd van grote economische crisis. De gerechten uit die periode zijn vaak simpel, goedkoop en hebben weinig ingrediënten – zo ook dit brood zonder gist. Het luchtige brood heeft een lichte pindakaassmaak en is lekker met roomboter of jam.

Het recept werd gevonden in een oud kookboek uit 1932 en bevat oorspronkelijk maar 5 ingrediënten. Op deze manier werd er vroeger omgegaan met het gebrek aan boter, suiker en gist. Wij voegen in dit geval wél eieren toe om het brood een luchtigere structuur te geven, maar het recept blijft eenvoudig.

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan het artikel.

Wat ga je doen?

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet een broodvorm in van 20 cm bij 10 cm.
  • Klop de eieren met een mixer of garde in 3 minuten licht en schuimend.
  • Voeg beetje bij beetje de suiker en het zout toe aan de eieren en blijf hierbij mixen. Klop alles nog eens 4 minuten door.
  • Meng melk, azijn en pindakaas samen in een kom en blijf roeren tot een glad beslag. Meng in een andere kom het bakpoeder, de baksoda en de bloem.
  • Voeg om en om de helft van het pindakaasmengsel en de helft van het bloemmengsel toe aan de eieren en suiker. Meng alles rustig 5 tot 10 seconden voor je weer een deel van de mengsels toevoegt. Dus: pindakaasmengsel toevoegen, even roeren, bloemmengsel toevoegen, even roeren… Herhaal tot alles bij de eieren is gevoegd.
  • Roer het beslag rustig door zodra alles bij elkaar in een kom zit. Het beslag moet volledig glad worden. Giet het dan in de ingevette broodbakvorm.
  • Bak het brood tot de bovenkant goudbruin kleurt en de zijkanten los beginnen te laten van de rand. Afhankelijk van je oven gebeurt dit na ongeveer 1 uur bakken.
  • Laat het pindakaasbrood 5 minuten afkoelen in de bakvorm. Haal het er dan voorzichtig uit en laat verder afkoelen op een rek. Laat het brood volledig afkoelen voor het snijden: zo krijg je de mooiste plakken.
  • Geniet van dit klassieke recept!

Ook lekker: Traditionele Zeeuwse bolussen

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Delish (recept), Delish (geschiedenis) | Beeld: Pixabay