01 september 2020

Vooral in deze coronatijd is het fijn als je weet dat de hygiëne op peil is

Nieuw restaurant uitproberen? Vanaf vandaag hoef je niet meer bang te zijn dat je in een smoezelig tentje terechtkomt. Hygiënerapporten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) kunnen vanaf dinsdag makkelijker naar buiten worden gebracht. 

Hygiëne

Restaurants die niet aan de richtlijnen van de NVWA voldoen, komen daardoor met naam en toenaam online te staan. Zo kun je voor ieder restaurantbezoek dus even controleren hoe het er met de hygiëne zit. Je krijgt dan het meest recente inspectierapport te zien van restaurants die niet door de inspectie zijn gekomen. Vooral in deze coronatijd is dat geen overbodige luxe.

Proef

Tot nu toe waren alleen de inspectierapporten van restaurants in de Randstad te bekijken. Dit was een proef van de NVWA. Deze proef in Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam lijkt dus geslaagd, want vanaf vandaag wordt de lijst uitgebreid voor het hele land. Dit op verzoek van de Tweede Kamer, die wilde dat er meer transparantie zou komen. Toch staat er geen complete lijst online, meldt het NVWA aan NOS. “We gaan alleen de inspectierapporten digitaal makkelijker en sneller openbaar maken.” Tot nu toe kon een rapport alleen worden opgevraagd en ingezien via een speciaal Wob-verzoek.

Niet meer inspecties

De NVWA geeft aan niet vaker te zullen inspecteren dan normaal. Dit kan vervelend zijn voor de restaurants die niet voldoen aan de hygiënerichtlijnen. Zij kunnen dan niet aan de autoriteit aantonen dat zij op korte termijn verbeteringen hebben doorgevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij LOOF in Utrecht. ‘Verbeterpunten vastgesteld’, staat er in het inspectierapport uit 2019. De eigenaar is ervan op de hoogte. “Prima dat dit openbaar is, al is het wel een oud rapport”, zei de eigenaar eerder tegen NOS. Het is afwachten wanneer de inspectie weer komt. “We willen niet dat mensen hierdoor wegblijven. Hygiëne is ons visitekaartje, we doen er alles aan om een goed bedrijf te runnen. Zeker nu, in coronatijd. We vinden het prima dat de gegevens openbaar zijn voor iedereen, maar ik zie liever dat de NVWA dan ook vaker langskomt.”

Lees ook: 7 schoonmaaktips uit de restaurantkeuken die je thuis kunt toepassen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: LINDA.nl | Beeld: Unsplash