20 min.
4 pers.

De Zweedse variant van pannenkoeken is extra luchtig

Hmmm, van een stapel pannenkoeken kunnen we geen genoeg krijgen. Of het nu gaat om de oer-Hollandse pannenkoeken met stroop, een stapel dikke American pancakes, of de flinterdunne Franse crèpes. Ook de Zweedse variant komt nu op ons lijstje. De Scandinavische pannenkoek lijkt op de lekkernij die we in Nederland maken, maar is net wat luchtiger. Traditioneel serveer je ze met poedersuiker en een flinke klodder bessenjam. 

Gebruikers van de mobiele versie van onze site vinden de ingrediëntenlijst onderaan dit artikel.

Zo maak je de Zweedse pannenkoeken:

  • Verzamel alle ingrediënten. Begin met het scheiden van de eieren. Doe het eigeel en de eiwitten in verschillende kommen. (Tip: deze truc maakt het scheiden van eieren makkelijker).
  • Klop het eigeel en suiker op met een elektrische mixer tot een dik, citroenkleurig mengsel.
  • Voeg beetje bij beetje de melk, bloem en het zout toe aan het ei-suiker mengsel.
  • Klop in een andere kom de eiwitten stevig op. Schenk dan de opgeklopte eiwitten bij de rest van het beslag en vouw heel voorzichtig samen. Meng niet te veel, want daardoor verliezen de pannenkoeken hun luchtige structuur.
  • Verhit olie of boter in een pannenkoekenpan totdat deze goed warm is. Zet dan het vuur wat lager en voeg een schep beslag toe aan de pan. Draai rond tot het beslag de pan bedekt. Bak aan beide zijden goudbruin. Herhaal met de rest van het beslag.
  • Serveer de pannenkoeken direct na het bakken met poedersuiker, jam, siroop of verse bessen (naar keuze).
  • Eet smakelijk!

Ook lekker: Pannenkoeken ovenschotel met spek en kaas

Wil je dit recept bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: The Spruce Eats | Beeld: Pexels

Ingrediënten
  • 3 grote eieren
  • 65 gram kristalsuiker
  • 375 milliliter volle melk
  • 120 gram bloem
  • Snufje zout
  • Olie of boter voor de pan
  • Poedersuiker, jam, siroop of vers fruit ter garnering (optioneel)