Marlieke

Goede reden om vaker rode bieten op het menu te zetten!

Eet jij graag rode bieten? Dan hebben we goed nieuws voor je. De roodpaarse groente zit namelijk bomvol vitaminen en mineralen én levert een paar bijzondere gezondheidsvoordelen op. Wij zetten ze voor je op een rijtje, zodat je volgende keer nog meer van je biet geniet!

Mineralen en vitaminen

Ons lichaam heeft mineralen en vitaminen nodig om gezond te blijven en goed te functioneren. Rode bieten leveren meerdere van die mineralen en vitaminen. Dit is wat je zoal binnenkrijgt met een rode biet:

  • Vitamine C, een vitamine die bij de meeste mensen wel bekend is. Deze vitamine is onmisbaar voor een goed immuunsysteem en draagt ook bij aan de gezondheid van de huid.
  • Vitamine B9, oftewel foliumzuur, wat van groot belang is voor een goede werking van je lichaamscellen en weefselgroei. Vooral zwangere vrouwen hebben baat bij extra foliumzuur.
  • IJzer, opnieuw een onmisbare stof voor je lichaam. IJzer zorgt er indirect voor dat de zuurstof goed door ons lichaam wordt vervoerd. Dat ijzer niet alleen in dierlijke producten te vinden is, bewijzen rode bieten wel.
  • Mangaan, een mineraal dat nodig is voor je energiestofwisseling.
  • Kalium, een mineraal dat onder andere zorgt voor het regelen van de bloeddruk en de vochtbalans.

Gezondheidsvoordelen

Naast de nodige mineralen en vitaminen kent de rode biet ook andere gezondheidsvoordelen. Zo kan de groente je bloeddruk verlagen. Daarnaast is aangetoond dat je na het eten van bieten of het drinken van bietensap beter presteert tijdens het sporten. Je houdt een zware training langer vol en je energie blijft beter op peil. Vooral hardlopers en wielrenners maken graag gebruik van dit voordeel.

Allergie tegengaan

Het eten van bieten zou ook kunnen werken tegen allergische reacties, zo laat dokter Maya Feller weten aan Well + Good. “Biet kan ontstekingsremmend werken, net als antihistamine kan het ontstekingen onderdrukken.” Volgens deze arts zouden allergiesymptomen als een loopneus en tranende ogen daarom verminderd kunnen worden door meer bieten te eten. Valt te proberen, nietwaar?

Opvallend kleurtje

Schrik niet als je meer bieten gaat eten en je plas opeens een ander kleurtje krijgt. De rode kleur van de biet blijft soms bewaard in je lichaam. Daardoor kan plas en ontlasting bij sommige mensen rood kleuren na het eten van bietjes.

Trek gekregen?

Meteen zin om iets lekkers te maken met rode biet? Wat dacht je van deze rode stamppot of deze bietenrisotto? Ook in een salade doet de rode biet het goed. Probeer bijvoorbeeld eens deze frisse en snelle maaltijdsalade met rode biet en feta.

Lees ook: Waarom rodekool zo goed voor je gezondheid is

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Healthline, Well + Good | Beeld: Unsplash