Sabine
45 min.
10 pers.
Ingrediënten
  • 1 middelgrote courgette
  • sap van 2 citroenen
  • 100 gram suiker + een beetje extra
  • 10 plakjes bladerdeeg
  • 2 theelepels kaneel
  • halve theelepel nootmuskaat
  • 2 eetlepels melk

Het klinkt gek, maar niemand zal proeven wat het is

Geheime ingrediënten: we zijn er gek op. Een geheim ingrediënt om de boterkoek lekkerder te maken, een onverwachtse toevoeging om heerlijke pasta te maken of een bizar bestanddeel dat je eiersalade de allerlekkerste maakt. Opties te over! Vaak zorgt het ingrediënt voor een subtiele smaakverandering, maar voor dit recept voor ‘appel’flappen vervangen we het hoofdbestanddeel appel voor een heel bijzonder ingrediënt.

Gebruik geen appel, maar courgette!

Smaak

Het klinkt vreemd, maar een courgette kun je ontzettend lekker op smaak brengen en gebruiken voor een zoete snack. Het zit ‘m net in de bereiding. Kook de courgette in citroensap en de courgette zal een appelachtige smaak krijgen. Schotel dit hapje voor aan je gasten en het grootste deel zal nooit raden dat ze courgette eten!

Zo maak je het:

  • Was de courgette goed en snijd ‘m in de lengte doormidden. Haal daarna met een lepel het zachte gedeelte en de zaadjes uit de courgette. Snijd de courgette daarna in kleine stukjes.
  • Zet een grote pan op middelhoog vuur en doe de courgetteblokjes en citroensap hierin. Laat de courgette 20 minuten opstaan of tot de courgette zacht is. Roer af en toe. 
  • Voeg daarna de suiker, kaneel en nootmuskaat toe. Roer het geheel en laat het nog twee minuten opstaan.
  • Laat de courgette daarna afkoelen in de pan en verwarm de oven vast voor op 180 graden.
  • Verdeel de courgette over de tien plakjes bladerdeeg wanneer de courgette is afgekoeld. Vouw de bladerdeeg daarna dicht en gebruik een vork om het goed dicht te drukken. Hoe je de bladerdeeg precies wilt vouwen is aan jou.
  • Leg de flapjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Smeer daarna met een kwastje een beetje melk* over de bovenkant van de flapjes. Verdeel daarna nog een beetje suiker over de bovenkant.
  • Doe de flappen 15 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen en serveer!

*Tip: veel mensen gebruiken ei voor het bestrijken van bladerdeeg om ervoor te zorgen dat de bladerdeeg mooi verkleurt in de oven. Je kunt hier echter ook een beetje melk voor gebruiken. Vaak houd je na het bestrijken met ei namelijk veel ei over, waar je vaak niets meer mee doet. Gebruik je melk? Dan heb je dit probleem niet. 

Lees ook: Verrukkelijke appelflappen maken in je Airfryer? Het kan!

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron en Beeld: Kookfans©