10 juli 2018
Sabine

Echt volkorenbrood herkennen is moeilijker dan je denkt

Denk je met je goede gedrag een volkorenbrood te eten voor het ontbijt, blijkt het tegendeel misschien toch waar te zijn. Vaker dan af en toe wordt een witbrood voorzien van een bruine kleur, waardoor je denkt dat je goed bezig bent. Witbrood dat op bruinbrood lijkt is hartstikke misleidend, maar hoe onderscheid je de twee?

Voedingswetenschapper Prof. dr. Fred Brouns vertelt hoe je kunt zien of brood écht volkorenbrood is. 

Verschil

Het is eigenlijk helemaal niet moeilijk om te ontdekken of een brood echt volkoren is of dat het gaat om witbrood met een kleurtje. Het is een kwestie van het etiket goed lezen, maar voor je het etiket goed kunt begrijpen, is het handig om te weten waarin een volkorenbrood verschilt van een witbrood.

Witbrood versus volkorenbrood

De tarwekorrel, waar brood van wordt gemaakt, bestaat uit drie onderdelen: de zemel, de kiem en de meelkern. Met name de zemel en de kiem zijn het gezondst. De zemel (het vliesje om de tarwekorre) bevat vezels, vitamines en mineralen en de kiem is rijk aan onverzadigde, gezonde vetten en vitamine B en vitamine E. De meelkern bestaat uit zetmeel en eiwit, maar omdat het geen voedingsstoffen bevat zijn dit slechts lege calorieën. Van de meelkern wordt tarwebloem gemaakt.

Proces

Bij het maken van volkorenbrood worden de zemel en de kiem gescheiden van de bloem, dit wordt gedaan omdat de zemel en kiem minder lang houdbaar zijn. Om volkorenbrood te maken, worden de zemel en de kiem daarna gemengd met volkoren tarwemeel. Daar zit het verschil in wit- en volkorenbrood ‘m ook in. Brood mag pas volkorenbrood genoemd worden als het is gemaakt van tarweméél. Witbrood wordt juist gemaakt van tarweblóem.

Etiket

Sta je in de supermarkt met een brood in je hand en heb je het idee dat ’t best weleens volkorenbrood kan zijn, maar wil je het zeker weten? Dan hoef je er enkel op te letten dat het hoofdbestanddeel tarwemeel is en niet tarwebloem. Zo simpel is het!

Lees ook: Op zoek naar een gezonde pasta? Maak dan eens light volkorenlasagne!

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest! 

Bron: HLN, AD | Beeld: Pixabay