Desy
50 min.
6 - 8 pers.
Ingrediënten
  • 190 gram bloem
  • 5 gram gist
  • 10 gram suiker
  • snuf zout
  • 1 ei
  • 30 gram boter
  • 75 milliter melk
  • 6 frikandellen
  • 1/2 ui
  • Curry naar smaak

Geen frikandelbroodje maar een frikandeltaart!

Soms heb je zin in chocola, maar soms heb je zin in in iets lekker hartigs. Deze frikandeltaart is dan echt perfect! Het is net een frikandelbroodje, maar dan net wat groter. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en bent er zo mee klaar.

Zo maak je het:

  • Haal de frikandellen uit de diepvries en laat ontdooien.
  • Bekleed een vorm van 20 cm doorsnede met bakpapier en vet in met boter. Vlaaivorm met losse bodem is het handigst.
  • Vlaaideeg: doe de bloem, gist, suiker en zout in een kom.
  • Klop het ei los in een kommetje. Voeg de helft van het ei toe bij het bloemmengsel.
  • Smelt de boter en doe deze in de kom. Voeg ook de melk toe.
  • Kneed dit tot een soepel deeg, waarbij alles goed vermengt is.
  • Vet daarna een kom licht in met olijfolie en leg hierin het deeg.
  • Doe er een theedoek overheen en laat het deeg daarna 1 uur rijzen.
  • Kneed daarna het deeg opnieuw, zo haal je de lucht uit het deeg, en gebruik twee derde om de bodem te bekleden.
  • Rol hiervoor het deeg uit in een ronde cirkel, zodat de vorm helemaal bedekt is. Laat de stukje die over de vorm vallen nog even hangen, die kan je op het einde wegsnijden zodat je een mooier eindresultaat hebt. Prik wat gaatjes in de bodem en laat even staan met een theedoek erover.
  • Vulling: snijd in tussentijd de frikandellen in vieren en snipper het uitje.
  • Verdeel daarna de stukjes frikandel, uitjes en de curry over de bodem.
  • Raster: maak nu het raster voor bovenop.
  • Rol het resterende deeg uit en snijd in lange repen die allemaal even breed zijn.
  • Leg dan de repen kruiselings over de vlaai heen.
  • Rol dan met de deegroller over de vlaai heen zodat de overvallende stukken deeg eraf vallen.
  • Met het resterende eimengsel bestrijk je de bovenkant van de vlaai voor een goudbruine laag.
  • Zet de frikandellenvlaai voor ongeveer 30 minuten in de oven op 190 graden.

Lees ook: 8 etenswaren die je vanaf nu nooit meer in de supermarkt moet kopen

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Zoetekauw | Beeld: Videostill