Over welke ‘Marie’ gaat dit nu eigenlijk?

Als je regelmatig lekkernijen met chocolade maakt, dan heb je vast wel eens de term ‘au bain-marie’ gezien. Dít is waar die term vandaan komt!

Au bain marie

Eerlijk is eerlijk, we doen het niet heel vaak. Maar wanneer we aan de slag gaan met een recept vol chocolade, dan is de kans groot dat we toch onze chocolade au bain-marie moeten smelten. Simpel uitgelegd komt het erop neer dat je bij een ‘bain-marie’ een pan niet direct op een vuur plaatst. In plaats daarvan zet je een pan of kom bóvenop een andere pan waarin je water op een laag vuur zet. De hete stoom van water stijgt op, tegen de onderkant van de pan aan. Zo smelt de chocolade die je daarin hebt.

Enige juiste methode

Volgens topchef Gordon Ramsay is dit zelfs de enige juiste manier om je chocolade te smelten. “Het direct in de pan verhitten, vernietigt de cacaovetten. Smelt je chocolade daarom altijd in een kom boven kokend water”, legt Gordon uit op zijn YouTube-kanaal. Op deze manier behoud je de kwaliteit van de chocolade.

Wie o wie is Marie

Maar waarom heet het eigenlijk ‘au bain-marie’? Vrij vertaald komt het ongeveer neer op “in Marie’s bad”. En deze naam gaat véél verder terug dan je misschien zou denken. De naam Marie is namelijk een verwijzing naar een alchemiste die leefde rond de tweede en derde eeuw in het verre Alexandrië. Zij was één van de eerste ‘echte’ alchemisten die we in het westen kenden. En hoewel we tegenwoordig geen magische levenselixers meer proberen te maken met haar uitvinding, kunnen we er dus wel allerlei lekkers mee klaarmaken. En dat is ook een soort magie!

Lees ook: Recept: overheerlijke donutreepjes met chocoladesaus

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Wikipedia | Beeld: Pexels, Anna Tarazevich