30 min.
6 pers.

Herinner jij je dit feestelijke drankje nog?

Ooit was het net zo’n traditie als beschuit met muisjes: wanneer er iemand geboren was, werd er kandeel geserveerd. Hoewel we de beschuitjes tegenwoordig nog regelmatig uit de kast trekken bij geboortes, is kandeel een beetje vergeten. Zonde! Dit is hoe je deze ouderwetse lekkernij maakt.

Gebruikers van de mobiele site vinden de ingrediënten onderaan het recept.

Koninklijk kandeel

Kandeel werd vroeger vaak aan het kraambed geserveerd. Volgens website Ei Ei Ei duurde kraamtijd destijds ongeveer drie weken, en werd traditiegetrouw op de laatste dag een zogenaamde ‘kandeelmiddag’ gehouden. Dan werd aan het kraambed kandeel geschonken aan de kersverse moeder en haar kraamvisite. Dit was zelfs zo’n populaire traditie dat bij de geboorte van Prinses Beatrix nog kandeel werd geschonken op Paleis Soestdijk. In de foto uit 1967 bovenaan zie je bovendien hoe prins Claus samen met Louis Beel en Piet de Jong geniet van zijn kandeel bij de geboorte-aangifte van de toen-nog-kleine prins Willem-Alexander. Kandeel is tegenwoordig nog op veel plekken kant-en-klaar te koop. Maar je kunt het zelf ook maken!

Zo maak je kandeel:

  • Maak de halve citroen goed schoon en haal de schil hieraf. Bewaar de schil.
  • Pak een middelgrote pan waar je een passend deksel voor hebt en giet hier ongeveer 100 milliliter van de wijn in. Doe nu de citroen samen met het kaneelstokje en de kruidnagels bij de wijn in de pan. Laat het een half uurtje borrelen op een laag vuur. Houd de deksel op de pan!
  • Doe nu in een andere pan de eierdooiers en de suiker. Klop dit door elkaar tot er een klonterig mengsel ontstaat.
  • Voeg via een zeef het wijnmengsel toe aan het eiermengsel. Let wel op dat het wijnmengsel niet meer gloeiend heet is, anders loop je de kans dat je per ongeluk stukjes gebakken ei tegenkomt in je drankje. Wij hoeven je ook niet uit te leggen dat dit heel smakelijk is. Warme wijn kan, gloeiend hete wijn kun je beter laten afkoelen.
  • Zet ondertussen een grote pan met water dat tegen het kookpunt zit op een laag vuur. Zet de kleinere pan hier bovenop.
  • Voeg de rest van de wijn al roerend toe in de kleine pan. Verwarm au bain-marie tot de kandeel is ingedikt tot een romige en stevige likeur. De kandeel is klaar als deze aan een lepel blijft hangen. Dit duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.
  • Schep in kleine borrelglaasjes en tast toe!

Tip: vind je het nu wel erg heftig om de kandeel zo op te smikkelen? Probeer het dan eens als sausje over een lekker bolletje vanille-ijs. Eet smakelijk!

]

Lees ook: Net zoals vroeger: met dit recept maak je echte boerenjongens

Dit artikel bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Ei Ei Ei | Beeld: Nationaal Archief, CC0. Fotograaf: Ron Kroon / Anefo

Ingrediënten
  • 1 fles zoete witte wijn
  • 8 eierdooiers
  • 1/2 citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 100 gram reguliere suiker
  • 3 hele kruidnagels