Wat een goed idee!

Zul je altijd zien: je zit middenin een recept en hebt bepaalde keukenspullen nodig, maar dat is ineens spoorloos verdwenen. Hoe los je dat op? Simpel: door creatief om te gaan met de spullen die wél binnen handbereik liggen. Wij geven je vijf alternatieven voor veelgebruikte keukenspullen.

Geen kwastje? Gebruik keukenpapier

Voor het invetten van een ovenschaal of een bakvorm wordt vaak een speciaal kwastje gebruikt. Kun je dat ineens niet meer vinden? Dan voldoet keukenrol ook prima. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de boter al een beetje zacht is geworden. Dat zorgt ervoor dat het papier niet scheurt als je probeert de boter uit te smeren.

Drinkglas in plaats van uitsteekvormpjes

Veel recepten voor het bakken van koekjes bevatten een stap waarbij je met uitsteekvormpjes aan de slag gaat. Die vormpjes liggen vaak ergens onderin een la en zijn dus moeilijk vindbaar. Loop je daar tegenaan, dan kun je ook prima een drinkglas uit de kast halen. Maak de bovenkant goed schoon en plaats het glas op het deeg. Je hebt dan weliswaar niet zulke leuke vormpjes (alles wordt rond), maar je kunt wel verder met je recept. Wil je zeker weten dat dit goed lukt? Strooi dan wat bloem op het deeg én de bovenkant van het glas. Dat zorgt ervoor dat het deeg niet zo aan het glas blijft plakken.

Geen vleeshamer, maar voedsel in blik

Vlees kun je malser maken door het met een vleeshamer te behandelen. Lang niet iedereen heeft echter zo’n hamer en bij mensen die hem wel hebben, ligt hij vaak achterin de kast of la. Als alternatief voor die hamer kun je een vol blik eten gebruiken. Doe wat keukenfolie om de onderkant van het blik en sla ermee op het vlees. Het effect is hetzelfde als wanneer je een vleeshamer zou gebruiken.

Eieren splitsen? Gebruik een schuimspaan!

Zelfs voor de kleinste handelingen in de keuken is er tegenwoordig speciaal gereedschap. Een voorbeeld is het splitsen van eieren: daar hebben we een zogeheten eiersplitser voor. De kans dat je dat apparaat überhaupt niet is huis hebt, is best groot. Het alternatief? Een schuimspaan met kleine gaatjes. Dit zorgt ervoor dat de dooier blijft liggen.

Fles (eventueel van glas) in plaats van deegroller

Veel mensen hebben wel een deegroller in huis, maar het is hetzelfde verhaal als bij de keukenspullen hierboven: hij ligt ergens verstopt in een kast of la. Wat je echter ook kunt gebruiken voor het uitrollen van bijvoorbeeld deeg, is een (glazen) fles. Was die fles voor de zekerheid eerst even af en bedek hem met wat bloem, zodat het geen plakbende wordt.

Lees ook: Dit keukengerei gaat viral en we snappen wel waarom

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Dane Deaner