Tjitske

Wat is slechter, suiker of zout?

Het lijkt tegenwoordig alsof niets meer mag: te veel suiker is slecht voor ons gewicht en kan diabetes veroorzaken. Zout zorgt voor een verhoogde bloeddruk. Natuurlijk is te veel nooit goed, maar wat is in essentie eigenlijk slechter voor je lichaam, suiker of zout?

Vermijd alles waar ‘te’ voor staat, behalve tevreden.

Suiker

Vaak proberen mensen op dieet zoveel mogelijk suikers te vermijden. Wat ze hierbij vergeten, is dat ook in de natuur veel suikers voorkomen zoals in fruit en groente. Ook in melk en andere zuivel zit natuurlijke suiker. Deze suikers heeft je lichaam nodig om te functioneren en geven je energie. Ook zitten in deze producten andere gezonde stoffen als vitaminen, mineralen en eiwitten. Slechte suikers, zoals die in koekjes en frisdrank, zijn nergens voor nodig want dit eten geeft je verder geen voedingsstoffen.

Insuline

Bij een gezond persoon maakt het lichaam insuline aan om suikers af te breken. Tenzij je diabetes hebt, kan je lichaam dit prima aan en gaat dit proces als vanzelf. Maar als je te veel suiker eet, krijgt ook een gezond lichaam moeite met het afbreken, waardoor de insuline-aanmaak in overdrive gaat. Hierdoor gaat je lichaam vet opslaan. Als dit te vaak gebeurt, kan je lichaam resistent worden voor insuline met als gevolg (zwaar) overgewicht en diabetes type 2.

Zout

Het menselijk lichaam heeft zout nodig om vloeistoffen te reguleren en signalen tussen cellen over te brengen. Een normaal mens met een normale zoutinname kan het zout prima verwerken en heeft het ook daadwerkelijk nodig. Te veel zout kan daarentegen voor gezondheidsproblemen zorgen. In Nederland wordt volwassenen aangeraden om niet meer dan 6 gram zout per dag te nuttigen. Toch eten de meeste mensen tussen de 8 en 10 gram.

Bloeddruk

Lang werd gedacht dat een teveel aan zout zorgt voor een hoge bloeddruk. Uit recenter onderzoek blijkt dat de relatie tussen zout en je bloeddruk helemaal niet zo één-op-één is als altijd gedacht werd. Wel is het zo dat mensen van boven de vijftig met een hoge bloeddruk er baat bij hebben om te minderen met zout. Er wordt nu vooral gedacht dat niet per se zout het probleem is, maar het calorierijke, ongezonde eten waar het zout doorheen zit.

Slechter

Dus, wat is nu eigenlijk slechter, suiker of zout? Het antwoord is: suiker. Je lichaam heeft zout nodig om te kunnen functioneren. Behalve de suikers in fruit en groente, heb je verder eigenlijk geen suiker nodig. Ook heeft een onderzoek gepubliceerd in de Diabetetology & Metabolic Syndrome Journal ondervonden dat suiker de negatieve effecten van zout kan versterken, omdat de insuline die aangemaakt wordt na het eten van suiker je nieren zout en vocht laat vasthouden met als gevolg een hogere bloeddruk.

Lees ook: Veelgemaakte supermarktfouten die je veel geld kosten

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Women’s Health | Beeld: Pexels