Tjitske

Blijkbaar is een banaan ‘s ochtends niet de beste keuze

Niet iedereen heeft tijd om uitgebreid te ontbijten. Een paar happen kwark of snel een cracker met kaas: meestal moet het snelsnelsnel. Daarom grijpen we ook vaak een banaan van de fruitschaal om tijdens het klaarmaken of onderweg op te peuzelen. Nu zegt voedingsdeskundige Dr Daryl Gioffre dat dit juist niet handig is!

En niet alleen de banaan wordt als slecht ontbijt bestempeld.

Ontbijt

Ontbijten is een belangrijk onderdeel van je dag: het brengt je spijsvertering op gang. Tja, sommige mensen moeten er niet aan denken om ‘s ochtends meteen iets te eten, anderen genieten intens van hun ontbijtje. Ben jij het type dat een banaan grijpt om snel op te eten? Lees dan gauw verder, want dit is helemaal niet handig. Bananen bevatten natuurlijk veel vezels, koolhydraten, vitaminen en mineralen die allemaal goed voor je zijn. De banaan wordt vooral geprezen om zijn magnesium- en potassiumgehalte. Maar 25 procent van de banaan bestaat uit suiker én er zitten zuren in.

Banaan

Het gaat Dr Gioffre vooral om de banaan alleen. Zo vertelt hij aan Byrdie dat het fruit namelijk een snelle energiepiek geeft, waardoor je al vrij snel hongerig en moe wordt. Ook kan het zuur je maag van streek maken. Daarom raadt Dr Gioffre aan om de banaan te combineren met gezonde vetten. Zo balanseer je de zuren en suikers en zul je niet zo’n energiepiek ervaren.

Slecht

Ook raak je niet alleen snel moe en hongerig als je alleen een banaan eet ‘s ochtends, ook je darmen kunnen van streek raken. Hoewel je niet per se verstopt raakt van bananen, als je alleen een banaan eet kan het fermentatieproces zorgen voor kramp en verstopping. Dr Gioffre raadt aan om nooit een banaan alleen te eten, maar altijd iets erbij te eten zoals noten, pindakaas (of een andere notenboter), chiazaad, lijnzaad of kokosolie. Ook zouden kruiden als kaneel of kurkuma helpen. Eet ze ook niet na een maaltijd, omdat hierdoor je bloedsuiker gaat pieken. Die piek kan ervoor zorgen dat je juist sneller trek krijgt en meer gaat snaaien.

Lees ook: Door met dit voedingsmiddel te ontbijten verminder je de kans om verkouden te worden

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Byrdie | Beeld: Pexels