Mag je eten met vriesbrand nog opeten?

Voordeelverpakkingen zijn doorgaans een stuk goedkoper dan kleinverpakkingen. Ook hebben slagers en supermarkten vaak een aanbieding waarbij de tweede verpakking gratis is of de helft van de prijs. Maar aangezien we tegenwoordig niet meer gezinnen met acht kinderen hebben, kunnen we dit nooit in één maaltijd opmaken. Laat staan als je samen of alleenstaand bent. Dus je stopt het in de vriezer. Helaas komt het dan weleens voor dat er vriesbrand ontstaat. Kun je het dan nog wel gewoon eten?

Kun je vriesbrand eten?

Vriesbrand

Wat is vriesbrand eigenlijk? Het ontstaat als je eten zijn vocht verliest in de vriezer. Je ziet dit bijvoorbeeld vaak bij vlees. Het vocht zal uit het vlees trekken en ijskristallen kunnen ontstaan. Hierdoor raakt het vlees uitgedroogd waardoor je soms verkleurde en harde stukken ziet. Bij kip slaat het vlees vaak wit of lichtroze uit, biefstuk en gehakt worden donker of lichtbruin. Dit ziet er natuurlijk alles behalve smakelijk uit, maar is het ook gevaarlijk?

Eetbaar

Volgens de United States Department of Agriculture (USDA), zeg maar de voedsel- en warenauthoriteit van de Verenigde Staten, kun je eten met vriesbrand nog prima eten. Het ziet er niet meer smakelijk uit en er kunnen taaie stukjes inzitten, maar het is niet gevaarlijk voor je gezondheid. Kijk wel goed of het vlees enkel vriesbrand heeft en niet ontdooid is geweest in de vriezer, daardoor kan het wel over datum zijn geraakt.

Ontdooien

Ook waarschuwt de USDA dat het van groot belang is dat eten op de juiste wijze ontdooid wordt. Het beste is om je eten in de koelkast te leggen om het daar te ontdooien, hoewel je dit waarschijnlijk wel de dag voordat je het wilt eten moet doen. Je kunt ook het eten in een plastic zakje doen en dit in koud water leggen om te ontdooien. Leg je eten nooit zomaar op het aanrecht, want daar kunnen er bacteriën bijkomen.

Lees ook: Oeps: blijkbaar bereiden wij champignons al ons hele leven verkeerd

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: TheKitchn | Beeld: Kookfans