Maayke

Wist jij dit van de rode stempel op een ei al?

Het is je vast al eens opgevallen dat elke ei uit de eierdoos een rode stempel bevat. Misschien denk je wel dat dit de houdbaarheidsdatum van het ei beschrijft, maar niets is minder waar. Die rode stempel heeft namelijk een hele andere betekenis. En als je goed oplet zie je dat elk ei een unieke cijfercode bevat.

Vanaf nu kun jij bij elk ei de code kraken.

Eicode

De rode stempel wordt ook wel een eicode genoemd. De cijfers op deze stempel geven aan hoe biologisch jouw ei is, uit welk land het komt, bij welke boerderij het gelegd is en zelfs uit welk hok het ei afkomstig is. Elk ei heeft vaak 7 à 8 cijfers en een aantal letters erop staan. Het eerste cijfer, van 0 tot 3 geeft de leefomstandigheden van de kip aan. De letters hierna geven het herkomstland aan. De 4 opvolgende cijfers zijn het herkenningsnummer van de boerderij. De laatste 1 of 2 cijfers staan voor het hoknummer van de kip. Indien er iets mis is met het ei, is aan de laatste cijfers gemakkelijk het hoknummer te traceren.

Betekenis cijfers

Denk jij de code van jouw ei te kunnen kraken? Hier volgt nog in het kort waar het eerste cijfer, van 0 tot 3 precies voor staat.

  • Cijfer 0: dit ei is biologisch. Per vierkante meter zitten maximaal 6 kippen. Ze hebben in hun hokken voldoende stro, genoeg zitstokken en legnesten voor de eieren. Per kip is er een uitloop naar buiten van 4 vierkante meter. Ze krijgen biologisch voer en alleen bij deze code is het wegbranden of kappen van een deel van de snavel verboden.
  • Cijfer 1: dit is een vrije uitloop- of een grasei. Deze kippen zitten in scharrelstallen, maar hebben ook uitloopruimte naar buiten. Ongeveer 7 tot 9 kippen leven gezamenlijk op 1 vierkante meter. Ze krijgen plantaardig voer te eten.
  • Cijfer 2: hierbij gaat het om een scharrelei of een rondeelei. Deze kippen leven in stallen en komen nooit buiten. In de hokken zijn wel zitstokken en legnesten. Per vierkante meter zitten maximaal 9 kippen. Deze code is nog op te delen in scharrel, scharrel+ en rondeeleieren. Scharreleieren voldoen het minst aan alle eisen. Rondeeleieren zijn hierin beter en voldoen aan de biologische eieren, echter krijgt de kip geen biologisch voer. Het onderscheid in deze eieren is te zien op de eierdoos.
  • Cijfer 3: dit wordt als de koloniehuisvesting-ei gezien. Vanaf 2012 zijn deze eieren in Nederland verboden. De kippen hebben een kleine leefruimte waarbij ze de vleugels niet eens kunnen openslaan. Elke kip leeft op ongeveer 1 A4-tje. Deze eieren worden echter nog wel gebruikt in de verwerkingsindustrie zoals in koekjes.

Lees ook: Huh wist jij dit? Je broodrooster heeft déze geheime functie!

Dit bericht bewaren? Pin hem dan op Pinterest

Bron: Voedingscentrum | Beeld: Monogrammed Eggs door EAWB onder de licentie CC BY 2.0