Goeie vraag: kun je spinazie opnieuw opwarmen?

Wist jij dit?

Veel mensen geloven dat het opnieuw opwarmen van spinazie slecht voor je is. Door het opwarmen zouden er namelijk schadelijke stoffen vrijkomen. Maar klopt dit wel of is het een fabel? We hebben het antwoord!

Spinazie in een recept

Wij zijn dol op spinazie en gebruiken het veel in onze recepten. Van een lekkere kipmaaltijd met spinazie tot een romige spinaziesoep: wij draaien onze hand er niet voor om. Als we deze recepten hebben gemaakt, houden we vaak genoeg over om het de volgende dag nog een keer te eten. Maar hoe zit het met het opnieuw opwarmen van de spinazie?

Nitraat of nitriet?

Spinazie bevat de stof nitraat. Een bekende stof die ook in andere voedingsmiddelen zit, zoals andijvie, sla en rode bieten. Nitraat zelf is onschuldig, maar kan dit veranderen als er bacteriën bij komen. Dan kan het ‘broertje’ van nitraat, genaamd nitriet, in grote hoeveelheden schadelijk zijn voor ons lichaam.

Zo kan nitriet het zuurstofgehalte in ons bloed verminderen. In bepaalde omstandigheden kan het zelfs omgezet worden in een kankerverwekkende stof. Ai!

Kamertemperatuur

Gelukkig gebeurt dit niet zomaar, en doe je er al goed aan om de spinazie gewoon in de koelkast te bewaren. Bacteriën gaan immers broeien op kamertemperatuur. Maar zelfs als je het een nachtje buiten de koelkast houdt, is het volgens experts niet meteen schadelijk. Toch lijkt het ons lekkerder om een maaltijd zonder bacteriën te hebben.

In de koelkast

Voorkom dus dat het gaat broeien en laat je gerecht na bereiding eerst snel afkoelen voordat je het in de koelkast zet. De dag erna kun je dan zorgeloos genieten van je spinazie, en blijft het tot twee dagen houdbaar. Eet smakelijk!

Lees ook: Aha: hierdoor heb je ruwe tanden na het eten van spinazie

Vind je dit artikel interessant? Sla ‘m dan op via Pinterest!

Bron: Flair | Beeld: Pexels