HHB-winnaar Enzo Pérès-Labourdette geeft tips voor vegan bakken

De Beste Thuisbakker van Nederland geeft tips & tricks

In de finale van Heel Holland Bakt zagen we hoe thuisbakker Enzo Pérès-Labourdette de wedstrijd won met zijn vegan baksels. Ben jij door Enzo nu ook geïnspireerd om plantaardig te bakken? Met deze tips komt dat helemaal goed!

Vegan bakken

Enzo Pérès-Labourdette liet tijdens Heel Holland Bakt aan Nederland zien hoe lekker vegan bakken kan zijn. Voor beginnende bakkers of bakkunstenaars heeft hij dan ook handige tips om het zelf te doen. “In Nederland is het nog vrij nieuw, maar op andere plekken op aarde wordt het al vaak gedaan. Dus ik weet nog dat ik had gekozen voor de chocolademouse, en een recept had gevonden waarin ze van zijdetofu de mousse hadden gemaakt. Dus ik heb een Koreaanse blog helemaal in Google Translate heb gezet om erachter te komen hoe ze het deden.”

Het geheim van de chef

Volgens Enzo zit het geheim dan ook in veel onderzoek doen, veel afkijken bij andere culturen en om nieuwe dingen te combineren. “Ga buiten de kaders denken. Wat er vaak misgaat, is dat mensen een op een iets proberen te maken wat heel erg niet vegan is, zoals een boterkoek of een tompouce. Het lukt wel om daar een vegan variant te maken die er zo uitziet, maar die baksels zijn juist zo lekker door de dierlijke vetten. Dus laat dat los en kijk vooral naar de kracht van vegan bakken. Je kunt met vegan bakken zoveel doen, werk bijvoorbeeld veel met kruiden.

Koekjes met rozemarijn

Dit liet de Beste Thuisbakker van Nederland in de witte tent ook goed zien, zoals bij de koekjes met rozemarijn. “Ik had koekjes met rozemarijn gemaakt, dat zou je normaal gesproken niet snel doen. Maar als je toch buiten de grenzen van vegan bakken gaat, waarom zou je het niet proberen? Maak iets hartigs wat eigenlijk zoet hoort te zijn. Dus bind je niet te veel vast op het vervangen van iets, maar probeer iets nieuws te maken. Werk met ingrediënten die je tot je beschikking hebt. En dan komt het vaak ook verrassend uit.”

Lees ook: Exclusief: Enzo over Heel Holland Bakt: ‘Het is een stuk moeilijker dan op tv lijkt’

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Kookfans | Beeld: Roland J. Reinders/MAX