Aha: hierdoor heb je ruwe tanden na het eten van spinazie

Jaimy Boer

En zo voorkom je dit stroeve gevoel!

Is het je weleens opgevallen dat je na het eten van spinazie altijd last krijgt van ruwe tanden? Het is een kwaal waar iedereen last van heeft. Ben je benieuwd hoe dit komt? In dit artikel leggen we het uit.

Oxaalzuur

Spinazie is rijk aan een oxaalzuur. Dit zuur vind je ook in voedingsmiddelen als bessen, noten en bonen en andere groenten en eetbare planten, zoals boerenkool, rabarber en – ja, echt! – cacaobonen. Zodra het zuur in aanraking komt met het calcium in speeksel en op de tanden, ontstaat er een verbinding genaamd calciumoxalaat.

Calciumoxalaat

In calciumoxalaat ontstaan kristallen die niet oplossen en die dus vast blijven plakken op je tanden. Omdat de dosis in spinazie hoog is, krijg je altijd na het eten een stroef gevoel op je tanden. Niet iedereen heeft hier last van: het heeft te maken met de samenstelling van je speeksel of de manier waarop gekauwd wordt. Het effect is bijvoorbeeld minder groot wanneer je minder intensief kauwt en sneller eet.

Nierstenen

Geen zorgen, want calciumoxalaat is niet schadelijk voor de tanden of de rest van je lichaam. Het wordt een ander verhaal wanneer je aanleg hebt voor nierstenen. Bij deze mensen kunnen de kristallen nierstenen veroorzaken. Daarom wordt aan diegenen aangeraden om minder spinazie te eten.

Zo verhelp je het

Gelukkig is er ook wat tegen het ruwe gevoel te doen. Voeg bijvoorbeeld wat citroensap toe, zodat de zuur geneutraliseerd wordt. Of voeg een product toe dat rijk is aan kalk, zoals melk of room. Hierdoor bindt het oxaalzuur zich aan de kalk en merk je het effect niet aan je tanden. Een glas melk drinken tijdens het eten werkt overigens averechts. Dit vergroot de chemische reactie namelijk. Het poetsen van je tanden werkt overigens ook goed.

Ook interessant: Waarom sommige mensen niet tegen pittig eten kunnen

Vind je dit artikel interessant? Sla ‘m dan op via Pinterest!

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels